V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Je propolis pre tehotné ženy bezpečný?

Otázku, či je propolis bezpečný pre tehotné ženy, si kladie mnoho žien, hlavne tie, ktoré sú práve v období gravidity. Je propolis pre tehotné ženy bezpečný? My poznáme odpoveď. 

Propolis je všeobecne pre náš organizmus veľmi prospešným včelím produktom. O účinkoch propolisu na tehotné ženy sa vie dosť málo, preto by ste sa mu mali vyhnúť, pokiaľ viete, že trpíte alergiou na peľ, včelí vosk či iné včelie produkty.

Experti tvrdia, že propolis je novým trendom a užíva ho veľké množstvo ľudí. Propolis zažíva v poslednej dobe veľký boom,čo sa týka prírodných liečiv prospešných pre ľudský organizmus.

Je vyrobený z lepkavej živice, ktorú včely zbierajú z kôry a listov stromov a kombinujú ich s peľom, nektárom a včelím voskom. Toto vytvára látku, ktorú včely používajú na sterilizáciu úľa a jeho ochranu pred infekciami. Včelí propolis odvádza baktérie a posilňuje imunitný systém. Stal sa veľmi obľúbeným prírodným produktom v kozmetickom aj zdravotníckom priemysle. 

Používa sa pri starostlivosti o pleť, na liečenie od dermatitídy po akné a na liečenie bolesti boľavých hrdiel a vredov. Môžete si ho kúpiť v rôznej podobe, napríklad ako propolisovú tinktúru a teda v tekutej forme alebo ako propolisovú masť.

Všeobecne platí, že pokiaľ nemáte zistenú alergiu, včelie a medové výrobky sa zvyčajne považujú počas tehotenstva za bezpečné. Ak užívate propolis vo forme pastilky, je to pre telo oveľa menej prospešné ako propolis v tekutej forme. 

Na záver teda môžeme zhodnotiť, že propolis je pre tehotné ženy vhodným produktom, pokiaľ netrpia alergiou na peľ či na iné produkty produkované včelami.

Štúdie tvrdia, že zatiaľ čo med a výrobky z medu sú v tehotenstve bezpečné, o propolise a jeho účinkoch počas tehotenstva sa vie len málo, preto skôr než niečo vyskúšame, potrebujeme poznať náš organizmus. Ak ste si nie celkom istá, radšej sa poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom.

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

Top 10 liečivých vlastnosti propolisu

Na čo slúži propolisová tinktúra

Účinky propolisovej tinktúry

VI. Api deň a prednáška o účinkoch propolisu

Môže propolis pomôcť pri predchádzaní Alzheimerovej chorobe a srdcovým chorobám?

Propolis pomáha pri liečbe ušných infekcií