V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

Propolis má mnoho pozitívnych vlastností. Je však vhodný aj pre našich najmenších?

Samozrejme, propolis dokáže pomôcť deťom zvládnuť prechladnutie, bolestivé hrdielko a aj problém so zúbkami. Pred podaním propolisu deťom je však potrebné zvážiť niektoré aspekty.

Bábätká by nemali konzumovať med a včelie produkty, kým nemajú aspoň 12 mesiacov. Dôvodom je skutočnosť, že med môže obsahovať zložku, ktorú najmenšie deti ešte nedokážu metabolizovať, pretože v tomto veku nie je úplne vyvinutá flóra žalúdka a čriev. O botulizme a o tom, či môžiu deti jesť med sme napísali článok: Môže vaše dieťa jesť med?

Počas dojčenia však môžete svojim bábätkám dať výživné látky z propolisu, ak ho užívate vy. Propolis je pravdepodobne bezpečný, ak sa užíva ústami počas dojčenia. Dávky 300 mg denne po dobu až 10 mesiacov sa považujú za bezpečné. 
Ak by ste sa radi dozvedeli, či je propolis bezpečný pre tehotné ženy, prečítajte si náš článok: Je propolis pre tehotné ženy bezpečný?
 

Propolis až od 2 rokov veku dieťaťa

Od 2 rokov môžete bez obáv používať propolis a iné včelie produkty u detí a užívať si ich pozitívne vlastnosti. Najmä v jasliach alebo škôlkach sa choroby šíria rýchlejšie, ako si vieme predstaviť. Tu môže propolis vďaka svojmu antibakteriálnemu účinku pomôcť, aby si dieťa neprinieslo domov nádchu. 

Dávkovanie potom závisí od telesnej hmotnosti. Opäť je vhodné konzultovať najskôr s pediatrom prípadné vedľajšie účinky či alergie.

Možno použiť aj nosový sprej, kapsuly so sirupom proti kašľu alebo pastilky. Odporúčajú sa od 2 do 3 rokov.

Propolis možno použiť aj na vonkajšie použitie, napríklad vo forme propolisovej maste. Jemná detská pokožka si zaslúži špeciálnu starostlivosť najmä v citlivej oblasti plienok, kde môže často spôsobiť podráždenie. Tu možno aplikovať jemnú propolisovú masť, ktorá pomáha proti začervenaniu a podráždeniu.

Takzvanú plienkovú dermatitídu dokáže potlačiť antibakteriálny účinok propolisu a zabrániť šíreniu baktérií a plesní, ktoré sa v danej oblasti rýchlo množia.

Takže áno, propolisové kvapky môžete podávať deťom. Podporíte detskú imunitu a môže vám pomôcť zvládnuť aj choroby zo škôlky. Včelí produkt propolis je malá zbraň proti baktériám, vírusom a pod. Je špeciálne produkovaný tvrdo pracujúcim hmyzom, aby sa patogény nedostali do úľa a rovnakým spôsobom bude propolis pracovať aj pre vaše detičky.

O účinkoch propolisu sa konala aj konferencia, ktorú organizovala Česká apiterapeutická spoločnosť a o tom, čo sme sa na konferencií dozvedeli sme napísali článok: VI. Api deň a prednáška o účinkoch propolisu.

Ak vás téma propolisu zaujíma, odporúčame vám prečítať si aj naše ďalšie články:

Top 10 liečivých vlastnosti propolisu

Na čo slúži propolisová tinktúra

Účinky propolisovej tinktúry