V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Môže propolis pomôcť pri predchádzaní Alzheimerovej chorobe a srdcovým chorobám?

Odporúčame, aby ste si zapamätali pojem 'AGEs'. Je to skratka pre Advanced Glycation End Products. AGE môžu ovplyvniť takmer každý typ buniek a molekúl vo vašom tele a sú kľúčovým faktorom starnutia a chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby, zlyhanie obličiek a teraz aj Alzheimerova choroba.

Moderná strava je z veľkej časti tepelne spracovaná a má zväčša vysoký obsah rafinovaného cukru. Výsledkom je, že obsahujú vysoké hladiny AGE. Tvoria sa aj v tele v dôsledku prebytku cukrov v tele.

AGE urýchľujú oxidačné poškodenie buniek a menia ich normálne správanie. Vďaka nim proces starnutia prebieha rýchlejšie.  

Medzi zlúčeniny, o ktorých sa zistilo, že inhibujú tvorbu AGE, patrí vitamín C, benfotiamín, pyridoxamín, kyselina alfa-lipoová, taurín, aspirín, karnozín a liek na cukrovku metformín. Teraz môžeme do tohto zoznamu pridať propolis.  

Ako sa uvádza v časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vedci sa rozhodli merať antioxidačný a anti-AGE potenciál propolisu. Predpokladalo sa, že ako antioxidačná superstar má propolis obrovský potenciál, pokiaľ ide o AGEs. 

Propolis nesklamal – vykazoval „veľmi dobré“ anti-AGE aktivity. Zistilo sa, že zlúčenina pinobanksin-3-acetát (nájdená v propolise) je zodpovedná za väčšinu anti-AGE účinkov propolisu.    

Na obmedzenie AGE v tele a rizika predčasného starnutia sa odporúča užívať propolis niekoľkokrát počas dňa (vo forme tinktúry alebo kapsúl) spolu s vitamínom C a aspirínom. Tiež sa odporúča vysokokvalitný multivitamínový a minerálny doplnok pre ďalšie antioxidanty.

Vyvarujte sa príliš vysokej tepelnej úprave vášho jedla, najmä mäsa, a snažte sa jedlo variť v pare alebo dusiť tak často, ako je to možné. Jedzte čo najviac surových potravín, ako je čerstvé ovocie a zelenina, pretože neobsahujú žiadne AGE. Nakoniec sa vyhýbajte spracovaným a rafinovaným potravinám, ako len môžete.

Odporúčame vám naše články:

Propolis pomáha pri liečbe ušných infekcií

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?