V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Čo je to Propolis?

tinktura_280_280

Propolis je najprírodnejšie antibiotikum aké kedy človek objavil. Tento objav sa udial pred 2000 rokmi, ale veľa ľudí pravdepodobne nepočulo o propolise doteraz.

A predsa staroveké knihy popisujú propolis pre početné prednosti. Baktericídne kvality tohto lieku sú známe od počiatku písomnej histórie.
Naše včely zbierajú propolis (živicu) ako základnú hmotu z kvetov topoľov, briez, borovíc atď.

Potom, ako je živica rozžuvaná včelami a doplnená ich slinami vznikajú nové látky. Výsledný produkt označujeme propolis. Propolis je životne dôležitý pre prežitie včiel. Ochraňuje ich pred chorobami, ale tak isto pred klimatickými zmenami ako vietor a chlad.
Propolis je lepkavá ochranná látka, ktorú vylučujú rastliny k ochrane pupencov a kvetov pred infekciou.

Je to účinná, mimoriadne vyvážená antibiotická látka, veľmi vhodná na liečebné použitie. Obsahuje napríklad živicu, balzamy, aromatické a éterické oleje, kyselinu škoricovú, vanilín, chryslín, galangín, tectochrisín, isalpinín, pinocebrín, kyselinu ferulovú a iné. Má široké použitie v kozmetike a medicíne.

ZLOŽENIE PROPOLISU

Analýzy preukázali, že propolis obsahuje priemerne asi 14,5 % prchavých substancií, 14 % mechanických prímesí, 11 % peľu, 17 % včelieho vosku, 6 % vosku s vlastnosťami podobnými rastlinným voskom, 10,5 % trieslových substancií a 33 % živice. Potvrdená v ňom bola prítomnosť železa a v závislosti od jeho pôvodu aj rad rôznych mikroelementov, napr. vápnik, meď, bór, chróm, mangán, zinok, kobalt, kremík, hliník, vanádium, stroncium, magnézium a iné.

Propolis sa používa sa na vyplnenie nežiadúcich otvorov v úli, predovšetkým menších, väčšie sa vypĺňajú voskom. V závislosti od zloženia môže mať rôznu farbu, od zelenej po červenohnedú, najčastejšie je tmavohnedý.

Pri izbovej a vyššej teplote je propolis lepkavý, pri nižších teplotách tuhne a drobí sa.

Propolisu sa v súčasnosti pripisujú nasledovné funkcie:

  1. Posilňuje stabilitu úľa
  2. Zoslabuje vibrácie
  3. Zvyšuje obranyschopnosť úľa zabezpečením otvorov
  4. Chráni včelstvo pred chorobami a zabraňuje vstupu parazitov do úľa
  5. Zabraňuje hnilobným procesom v úli

Včely väčšinou vynášajú odpad z úľa, ale keby sa dovnútra dostala jašterica alebo myš a zahynula tam, včelám sa nemuselo podariť vyniesť ju von. V tom prípade by sa ju pokúsili obaliť propolisom, čím by ju vlastne mumifikovali, zbavili zápachu a zneškodnili.

Ak by ste chceli vyskúšať propolisovú tinktúru, pozývamé Vás do nášho PROPOLISOVÉHO ESHOPU.