V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Propolis na artritídu

Reumatoidná artrída aj osteoartritída môžu byť vyčerpávajúce a obe sú spojené so starnutím. Liečba reumatizmu zahŕňa vysoko toxické imunosupresíva, zatiaľ čo osteoartritída často končí výmenou kĺbov po rokoch užívania liekov proti bolesti. Žiadna možnosť liečby nie je príjemná a možno hľadáte prírodné alternatívy s nulovými vedľajšími účinkami.

Ako mnoho iných chorôb, zdá sa, že včely majú riešenie a vedci práve začínajú zisťovať, ako sa propolis, inak známy ako „včelie lepidlo“, môže čoskoro ukázať ako životaschopná možnosť liečby artritídy

Propolis a reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je chronické systémové a autoimunitné zápalové ochorenie s postihnutím kĺbov. Reumatoidná artritída predstavuje model chronického ochorenia, ktoré vedie k negatívnemu ovplyvneniu kvality života osoby v širokom meradle. Odbor zaoberajúci sa reumatoidnou artritídou sa nazýva reumatológia.

O propolise je známe, že má schopnosť posilniť a vyvážiť imunitný systém. Použitie propolisu sa teraz skúma, či môže znížiť závažnosť reumatoidnej artritídy.

Pomocou propolisovej tinktúry na báze alkoholu vedci vyhodnotili, ako propolis ovplyvnil mechanizmus, ktorým je u myší spôsobená reumatoidná artritída.

Aby to urobili, skúmali niečo, čo sa nazýva Interleukín-17. Interleukín-17 má množstvo imunitných regulačných funkcií a počet buniek produkujúcich IL-17 u myší kŕmených propolisom sa v štúdii výrazne znížil. To naznačuje, že v kĺboch ​​myší, ktoré konzumovali propolis, bol menší zápal. Zdá sa, že propolis potláčal imunitný systém myší a namiesto toho, aby napádal ich kĺby, propolis sa zdal byť schopný imunitný systém upokojiť.   

Vedci tiež zistili, že myši kŕmené propolisom vykazovali výrazne nižšie klinické skóre artritídy ako myši kŕmené kontrolnou stravou.

Propolis a artróza

Osteoartróza je progresívne degeneratívne nezápalové ochorenie kĺbov, ktoré súvisí so starnutím. V ostarnutej chrupavke sa vyskytuje množstvo zmien, ako je zvýšený oxidačný stres, znížené markery zdravej chrupavky a zmeny v autofágovej dráhe. Autofágia je  prirodzený regulovaný mechanizmus bunky, ktorý odstraňuje nepotrebné alebo nefunkčné zložky – to je spôsob, akým sa vaše bunky čistia a obnovujú.   

Propolisové extrakty obsahujú zmes polyfenolov a je dokázané, že majú vysokú antioxidačnú kapacitu a môžu potenciálne regulovať autofagickú dráhu.   

Králičie chondrocyty boli izolované a stimulované IL-1p, a potom ošetrené propolisom. Chondrocyty sú bunky nachádzajúce sa v spojivovom tkanive chrupavky. Sú to jediné bunky nachádzajúce sa v chrupavke a produkujú a udržiavajú matricu chrupavky, čo je akýsi typ jazera, v ktorom plávajú chondrocyty. 

Vedci potom hodnotili životaschopnosť buniek, produkciu oxidu dusnatého, zdravú chrupavku a markery osteoartritídy spolu s expresiou troch proteínov spojených s autofágovou dráhou. 

Kúra propolisom pozitívne ovplyvnila bunky takmer vo všetkých markeroch. Hladiny kolagénu II boli zvýšené rovnako ako trhy s osteoartritídou.

Koľko propolisu užívať na artritídu?

V publikovaných štúdiách bol preukázaný biologický účinok propolisu u zvierat v dávkach medzi 6 - 7 gramami denne.

Ako pri každom výživovom doplnku, začnite s nízkou dávkou, sledujte svoje telo, a potom sa prispôsobte. Pred použitím odporúčame poradiť sa so svojim lekárom.

Odporúčame vám naše články:

Propolis pomáha pri liečbe ušných infekcií

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

Môže propolis pomôcť pri predchádzaní Alzheimerovej chorobe a srdcovým chorobám?

 
 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz