V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Propolis pomáha pri liečbe ušných infekcií

Ušné infekcie sú jedným z najčastejších ochorení u detí najmä v chladnejších zimných mesiacoch. Ak ste rodič, som si istý, že ste sa niekedy počas ich mladosti stretli s jednou alebo viacerými infekciami uší u vašich detí.

Viac ako 75 % detí môže mať aspoň jednu infekciu ucha pred dosiahnutím 3 rokov. Dospelí sú tiež náchylní na infekcie uší, hoci tento stav sa zvyčajne vyskytuje u mladších detí.   

Nedávny výskum toho, čo spôsobuje infekcie uší, sa zameral na znečistenie ovzdušia. Chronická expozícia znečistenia ovzdušia časticami je spojená s poruchou funkcie stredného ucha

Fenetylester kyseliny kávovej (CAPE) je dôležitá zložka propolisu a zlúčenina, ktorá si získava väčšinu pozornosti vedeckej komunity. Zdá sa, že CAPE je zlúčenina v propolise, ktorá takpovediac „urobí väčšinu práce“, pretože má silné antioxidačné a protizápalové schopnosti.  

Cieľom štúdie zo septembra 2013 bolo vyhodnotiť, či CAPE dokáže potlačiť zápal spôsobený časticami výfukových plynov nafty. Mohol by byť propolis potenciálne účinným preventívnym prostriedkom proti infekciám uší?

Zdá sa, že odpoveď je „áno“. V štúdii CAPE inhiboval zápalový proces, ktorý je zvyčajne výsledkom znečisťujúcich látok vo vnútornom uchu, čo je proces, ktorý často vedie k infekcii ucha. Výskumníci poznamenali, že väčší účinok sa dosiahol, keď bol propolis podávaný PRED vystavením znečisteniu, čo naznačuje, že to môže byť len účinná prevencia.   

Čo si z toho môžete odniesť? Ako často naznačujeme, propolis sa javí ako účinné prírodné antibiotikum, rovnako ako aj účinná prevencia. Dalo by sa zvážiť použitie ako súčasť programu na posilnenie imunity, ktorý pomôže predchádzať nepríjemným prechladnutiam, ktoré sa každú zimu vyskytujú.

Propolisové kvapky majte v lekárničke po celý rok.

Úplnú štúdiu možno nájsť v The Annals of otology, rinology, and laryngology, 2013 Sep;122(9):595-600.

O účinkoch propolisu sa konala aj konferencia, ktorú organizovala Česká apiterapeutická spoločnosť a o tom, čo sme sa na konferencií dozvedeli sme napísali článok: VI. Api deň a prednáška o účinkoch propolisu.

Ak vás téma propolisu zaujíma, odporúčame vám prečítať si aj naše ďalšie články:

Top 10 liečivých vlastnosti propolisu

Na čo slúži propolisová tinktúra

Účinky propolisovej tinktúry

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

Môže propolis pomôcť pri predchádzaní Alzheimerovej chorobe a srdcovým chorobám?

Je propolis pre tehotné ženy bezpečný?

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz