V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Deväť najčastejších chýb, ktoré robia začínajúci včelári

ESHOP - VČELÁRSKE POTREBY

Každý robí chyby. Dokonca aj včelári. Chyby a zlyhania nám poskytujú príležitosť na zlepšenie a poučenie sa. Toto je môj prvý článok pre začínajúcich včelárov. Zámerne som nižšie uvedené problémy zjednodušil, aby som nevnášal chaos do aktivít začínajúcich včelárov, môj cieľ je presne opačný. Takže poďme na to!

1. Neschopnosť rozoznať chýbajúcu včeliu matku vo včelom úle

Mnoho nových včelárov má mylnú predstavu, že včelia kolónia, ktorá strátí svoju kráľovnú, zmení svoje správanie takým dramatickým spôsobom, že bude na prvý pohľad zrejmé, že niečo nie je v poriadku. Pozorujú letáč, v medníku nájdu veľa medu a plný úľ včiel. Netrénovanému oku by sa mohlo zdať, že všetko je v najlepšom poriadku. Takže, čo sa vlastne stane, keď včelia kolónia stratí svoju kráľovnú, včeliu matku? Spočiatku sa skutočne môže zdať, že je všetko v poriadku. Včely pokračujú v kŕmení lariev, nosia včelí peľ, nektár. Napriek tomu, bez kladenia vajíčok populácia včiel bude dramaticky klesať.

Preto prvým znamením, že niečo nie je v poriadku je práve absencia včelieho plodu. Z plodu sú včely. Plod kladie včelia matka. Z tejto rovnice vyplýva, že včelia kolónia neprežije bez včelej matky.

Včely robotnice zomierajú každý deň na starobu/prepracovanie a tieto nie sú nahrádzané novými. Môžete taktiež pozorovať zvýšenú znášku medu a včelieho peľu, pretože včely sa nestarajú o plod, keďže v úle absentuje. Ak je včelia kolónia bez kráľovnej príliš dlho, dostane sa do štádia, z ktorého už nie je cesta späť a včelia rodina postupne zahynie.

To je dôvod, prečo odporúčam začínajúcim včelárom naučiť sa rozpoznať včelí plod a kontrolovať ho pri každej prehliadke. Netreba ani hľadať včeliu matku. Existencia včelieho plodu automaticky znemaná, že včelia matka sa v úli nachádza.

2. Ponechanie priestoru pre divokú stavbu plus umiestnenie prázdných nádstavkov bez rámikov

Existuje jedna veľmi praktická vec, ktorú by mal začínajúci včelár vedieť o správaní včiel. Včely postavia včelie dielo všade tam, kde na to majú priestor, teda v priestore, ktorý im na to určíte. Keď napríklad v nádstavku na 10 rámikov bude len 9 rámikov, voľný priestor včely zastavajú divokou stavbou. Ak vložíte nádstavok do úľa a nedáte doň rámiky, včely ho kompletne zastavajú divokou stavbou. No a verte mi, toto určite nechcete. Teda, vždy majte v úle toľko rámikov, na koľko je stavaný.

Aj keď na druhej strane je pravda, že mnohí skúsení včelári s ktorými som hovoril majú v úle o jeden rámik menej, aby sa im ľahšie vykonávala prehliadka včelstiev. No vtedy musia rovnomerne rozložiť rámiky v nádstavku. No a teraz si vyberte :) Tiež môžte namiesto klasického rámika vložiť tzv. Falošný rámik. Ja osobne sa prikláňam k pravidlu nádstavok na 10 rámikov = 10 rámikov.

3. Príliš skoré stáčanie medu alebo ak zoberiete včielkam príliš veľa medu 

IMG_6325_mini

Tak to je otázka za milión, kedy je ten správny čas na stáčanie medu. Základné pravidlo ktoré som si osvojil je to, že nikdy neberiem med včelým rodinám – odložencom, zmetencom – v ich prvom roku existencie. Med im nechávam a naopak ich prikrmujem. Tieto včelie rodiny často nie sú dostatočne silné na to, aby ste im brali med. Potrebujú si vybudovať zásoby na zimu, potrebujú zosilnieť.

A kedy med vlastne stočiť? Základne pravidlo znie, že med sa stáča vtedy, keď je zaviečkovaná aspoň polovica plástu s medom. Ďalšie staré, no efektívne pravidlo je to, že ramik s medom vyberiete z medníka a poklepete po rámiku. Ak z neho nefŕka med, mal by byť zrelý na stáčanie. Túto metódu som spočiatku používal aj ja, no už som prešiel na efektívnu metódu merania podielu vody v mede prostredníctvom refraktometraVody by malo byť v mede maximálne 18 percent, avšak nie je nič nezvyčajné, že je to aj 15-16 percent.

Koľko medu stočiť a koľko nechať včielkam? Ja osobne stáčam len med z medníka. Med v plodisku nechávam VŽDY včielkam. Bolo by dosť smutné a aj zbytočné, ak by včelie rodiny oslabili počas bezznáškového obdobia.

4. Nedokrmovanie nových včelých rodín – odložencov, zmetencov, rojov.

Tu z časti nadviažem na bod 4 tohto článku. Budem stručný. Kŕmte svoje odložence, zmetence a roje. Aspoň spočiatku. Včielky vám to neskôr mnohonásobne vrátia. Ja kŕmim cukromedovým cestom s peľom alebo cukromedovým cestom s proteínmi v kombinácii s medom z minulého roka (ak nejaký ostal).

Aj napriek tomu, že roj si zo sebou berie určité zásoby, ja ho dokrmujem. Niektorí včelári majú na to iný názor.

5. Umiestnenie úľa na nevhodné miesto

Na vhodné umiestnenie včelieho úľa som už počul mnoho teórii a čítal viacero článkov. Ja osobne uprednostňujem umiestnenie úľa na miesto, kde celý deň svieti slnko. Nie v chládku a chlade. Pri umiestňovaní úľa si buďte istý, že za úľom (aj vedľa neho) máte dostatok miesta na manipuláciu a prácu s úľom.

Naposledy, keď ma požiadal začínajúci včelár o pomoc, zistil som, že má úľ postavený na nestabilnom svahu. Ďalší ho mal v strede krov s ostňami plných krásnych ruží. Možno pekne do rozprávky, no do reálneho sveta moc nie.

Úľ s letáčom určite neumiestňujte smerom k susednému pozemku, ak má hneď vedľa sused bazén. Sused to určite neocení. Ak máte hneď vedľa záhradku a treba sa o ňu starať, aj to môže byť trochu problém. Odporúčam neumiestňovať nič v okruhu 3 metrov od úľov.

Samozrejme kvietky vysadiť môžte, dokonca je to viac ako žiadúce... :)

6. Nevhodná alebo nedostatočná včelárska kombinéza

Mnohí začínajúci včelári majú tendenciu mať mierne zidealizovaný koncept toho, o čom vlastne včelárenie je. Pozrú si videá skúsených včelárov, ktorí si prezerajú svoje úly bez včelárskej kombinézy a myslia si, že dokážu to isté. V tom sa mnohí mýlia a pochopia to, až keď je už neskoro. Je to často bolestivá skúsenosť. Pravdou je, že včela uštipne aj skúseného včelára, no tí už vedia, ako sa zachovať, ako udržať včely pokojné a ako sa správať, ak včely pokojné nie sú. To je niečo, čo sa naučíte časom. Na začiatok je lepšie zaobstarať si včelársku kombinézu, lebo s príliš veľa bodnutiami môžete ľahko skončiť v nemocnici.

Platí pravidlo, že ak aj ste urobili prehliadku včelstva, ktoré bolo pokojné, neznamená to, že bude pokojné aj nabudúce. Včelí temperament je ovplyvnený mnohými faktormi, takže odporúčam odolať túžbe robiť unáhlené závery len na základe zopár prehliadok včelstiev. Nejaký čas to trvá, pokiaľ skutočne spoznáte správanie svojich včiel. Buďte trpezlivý. Počul som už viacero príbehov, kedy začínajúci včelári nerešpektovali vyššie uvedené pravidlo. Neobliekli si včelársku kombinézu.

Mali nevhodnú obuv a včely sa im dostali pod nohavice. No a to určite bolí. Vždy pred otvorením úľa respektíve pred začiatkom prehliadky si skontrolujte, či máte všetky zipsy poriadne pozatváranéIgnorovanie vyššie uvedených pravidiel môže mať zásadný vplyv na vaše zdravie a ľahko sa môže stať, že po takejto nepríjemnej skúsenosti na včelárenie zanevriete, čo by bola škoda.

7. Nepoužívanie dymáku

Niektorí včelári sa zdráhajú používať dymák. Dym z dymáku vo včelom úle na včely pôsobí akoby to bol lesný požiar. Včelí inštinkt im našepká, že v prípade požiaru je lepšie nacucať čím viac nektáru, aby v požiari nezhoreli všetky zásoby. Tým pádom sú včely zamestnané a až tak nevnímajú čo robíte vo včelom úle. Dym tiež blokuje chemické signály, ktoré si včely navzájom posielajú.

Mám na mysli najmä signály, vďaka ktorým by na vás mohli zaútočiť v sebaobrane. Pre začínajúceho včelára sa môže zdať toto včetko dosť stresujúce a môžu nadobudnúť presvedčenie, že je lepšie dymák nepoužívať. Potom sú takýto včelári prekvapení, že ich včely napádajú a nevedia si to vysvetliť.

Tak či onak, pokúsim sa vás presvedčiť, prečo je lepšie mať svoj dymák vždy po ruke...Ako som už napísal, keď nepoužijete dymák pri prehliadke včelstva vo včelom úle, včely budú s najväčšou pravdepodobnosťou reagovať podaždene a aktivuje sa v nich obranný reflex. Včely budú bodať do vašej včelárskej kombinézy (teda ak ju budete mať na sebe) a následne tieto včely zahynú. Týmto spôsobom môže zahynúť obrovské množstvo včiel. A úplne zbytočne.

Veľmi podráždené včely s väčšou pravdepodobnosťou môžu napadnúť vášho suseda, ktorí z toho asi nebude mať veľkú radosť. Takýto sused sa na vás môže sťažovať alebo vám úle jedhoducho zničí. Nebol by to prvý takýto prípad.

Pre úplnosť treba povedať, že existujú alternatívy k dymáku. Niektorí včelári veria, že tieto alternatívy sú vhodnejšie a menej stresujúce. Ide o zmesy rôznych esenciálnych olejov alebo posprejovanie rámikov s cukrovou vodou. Nemôžem povedať, že tieto alternatívne metódy sú nesprávne, keďže som ich ešte nikdy nevyskúšal. Ak sa aj rozhodnete pre niektorú z alternatívnych metód, majte svoj dymák vždy po ruke pripravený na použitie.

Ja osobne si myslím, že koncepcia predstierania lesného požiaru je oveľa viac prírodná a prirodzená ako postrekovanie včiel cukrovou vodou či esenciálnymi olejmy. Teda ja preferujem dymák. Aj keď existujú vyšľachtené včely, ktoré sú menej agresívne, menej bodavé, tam sa dymák používa len sporadicky...ale o tom napíšen niekedy nabudúce...

8. Na začiatok mi stačí jedna včelia rodina

Odporúčam vám začať aspoň s dvoma včelími rodinami. Starostlivosť o dve včelie rodiny vám nezaberie až tak veľa času a zároveň tým získavate niekoľko výhod.

Po prvé, keď máte dve včelie rodiny, viac sa o včelách naučíte. Jednoducho môžete porovnávať život včiel v oboch úľoch a tiež môžte aplikovať teórie, o ktorých ste sa dočítali na internete alebo vám ich odporučil skúsenejší včelár. Možno chcete vyskúsať dva odlišné typy úľov alebo chcete vyskúšať dve odlišné plemená včiel. Vďaka aspoň dvom úľom to samozrejme môžete.

Po druhé, starostlivosť aspoň o dve včelie rodiny vám dáva výhodu manažmentu so včelami. Keď je jedna veľmi slabá, viete ju posilniť tou silnejšou. Ak prídete z nejakých dôvodou o včeliu matkuviete z druhého úľa preniesť rámik s plodom do osirelého včelieho úľa.

A po tretie, často sa stáva, že začínajúci včelári prídu o včeliu rodinu. Teda táto včelia rodina im zahynie z rôznych dôvodov. Ak máte aspoň dve včelie rodiny, šanca že prežije aspoň jedna je väčšia.

9. Uspokojenie sa s obmedzenými vedomosťami o včelárení

ul

Stretol som na môj vkus dosť veľa včelárov, ktorí nerozumeli mnohému okolo včiel a ani trošku sa tým nezdali byť znepokojení. Nerozumejú tomu, na čo sa pozerajú. Nevedia, kedy treba urobiť prehliadku včelstiev. Nevedia kedy stočiť med. A preto sa o včely radšej moc nestarajú, raz za čas idú okolo, vidia, že včely lietajú, čiže podľa nich je všetko ok. Dosť ma toto poznanie zaskočilo.

Podľa mňa získavanie nových vedomostí, znalostí a poznatkov o včelách a včelárení je jednou z najkrajších častí včelárenia. Včielky sú skutočne fascinujúce stvorenia, čím viac ich pozorujem, čím viac sa o nich učím, tým viac chcem o nich vedieť. Začínajúcim včelárom odporúčam aby sa skutočne snažili získať relevantné informácie o včelárení a aby sa snažili ich pochopiť. 

Existuje veľa zdrojov informácii ktoré sú k dispozícii. Knihy, dokumentárne filmy, fóra či blogy na internete, youtube videá, skúsení včelári, mentori. Nechajte si poradiť pri výbere vhodného včelárskeho vybavenia. My Vám odporúčame sadu pre začínajúcich včelárov. Prípadne si pozrite iné včelárske náradie v našom včelárskom eshope.

Nikdy sa neprestávajte učiť! Nezaraďte sa medzi nevzdelaných včelárov, ktorí môžu spôsobiť viac škody ako osohu.

Kvôli nedostatku vedomostí a laxnému prístupu môžete spôsobiť škodu nielen vašim včelám, ale aj včelám iných včelárov vo vašom blízkom okolí.

10. Bonus na záver - Nesprávne skladovanie medu

Ak ste sa dočítali až sem, tak ste na dobrej ceste :)

Mnohí včelári, dokonca aj tí skúsení skladujú med nesprávnym spôsobom, kedy môže med degradovat. Ak sa chcete dozvedieť, ako správne skladovat med, prečítajte si dva články: 

Možno skladovať med v hliníkových konvách?

Správne skladovanie medu

 

Ak by ste radi začali včeláriť, odporúčame Vám náš eshop pre včelárov. Ak potrebujete poradiť, radi Vás privítame v našom kamennom včelárskom obchode na Piesočnej 35 v Bratislave.

 

ESHOP - VČELÁRSKE POTREBY

 Včeláreniu zdar! :)

Autor článku: Milan Kozický, včelár z MEDÁRNE

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.

ESHOP - VČELÁRSKE POTREBY