V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včelí peľ, áno či nie?

pel_278_195

Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva. V prírodnej liečbe a prevencii má včelí peľ mimoriadne dôležité postavenie so širokým spektrom použitia.

 OBSAH VČELIEHO PEĽU

Včelí peľ obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok. Včelí peľ obsahuje 35% proteínu, obrovské množstvo B komplexu (najmä B1, B2, B6), vitamíny A, C, D a E, ďalej 10 aminokyselín a 27 minerálnych látok.
 
Včelí peľ je liečivý, omladzujúci a má schopnosť bojovať proti chorobám.

Vedeli ste, že vo včelom peľe sa nachádza aj resveratrol, podobne ako v červenom víne? Viac sa o tom dočítate TU.
 
Včelí peľ sa používa ako:

  • prírodný prostriedok na zlepšenie imunity – bez vedľajších účinkov,
  • pomáha pri klimakterických problémoch,
  • pôsobí ako antibiotikum,
  • zlepšuje stav organizmu pri schudnutí,
  • stimuluje myšlienkovú činnosť,
  • zlepšuje chuť do jedla,
  • pracuje ako elixír mladosti – spomaľuje proces starnutia,
  • dobre účinkuje pri ochorení prostaty,
  • zabraňuje únave – zvyšuje energiu,
  • redukuje opuchy kĺbov a končatín...

Peľ sa do poručuje pri fyzickom vyčerpaní, anémií a behom rekonvalescencie. Napriek tomu ak začnete terapiu peľom, poraďte sa so svojim lekárom. Veľa lekárov varuje pred užívaním veľkého množstva peľu, môže spôsobiť v organizme porušenie vitamínovej rovnováhy. Preto je pri liečebnej kúre nevyhnutná prestávka. Peľ prináša dobré výsledky aj pri depresiách a zníženej potencie. V prípade chronickej zápchy alebo preháňania reguluje črevné funkcie. Peľ je biologický stimulátor, ktorý výborne pôsobí na produkciu pohlavných hormónov. Peľ to je mužský element kvetu, ktorý predstavuje prirodzený, vysoko kvalitný, koncentrovaný, výživný a biologicky aktívny produkt stravovania.

Včelí peľ sa neodporúča užívať počas tehotenstva, keďže môže spôsobiť kontrakcie maternice a potencionálne ohroziť tehotenstvo. Včelí peľ sa neodporúča užívať ani počas dojčenia, keďže ide o potencionálny alergén.
 

AKO VČIELKA ZBIERA PEĽ Z RASTLÍN?

pel_280

Včela po prílete na kvet striasa peľ z peľnice prudkými pohybmi, z chĺpkov ho posúva do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok; keď sú košíčky plné, odlieta. Včela medonosná dokáže uniesť cca 40 mg peľu. Po prílete do úľa odovzdávajú včely - lietavky obnôžky včelám - mladuškám, alebo je tento obnôžkový peľ zbieraný včelárom prostredníctvom tzv. peľochytov, ktoré umiestnil do letáča úľa.

Potom je peľ sušený a uskladnený, keď však obnôžky príjmu včely - mladušky, vrstvia ich následne do buniek plástov v úli a po ich naplnení zalejú vrstvičkou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva. Tento peľ sa nazýva aj úľový peľ, fermentovaný peľ, perga, alebo včelí chlieb. Oba druhy peľu majú zmenené zloženie i vlastnosti oproti natívnemu peľu a spoločne sa nazývajú včelí peľ. Zdroj: ZEILER, C. 300 rád pre včelárov. Bratislava: Príroda, 1990 ISBN 80-07-00050-X

Ak by ste chceli začať s úživaním včelieho peľu, pozývamé Vás do nášho PEĽOVÉHO ESHOPU.

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o včelom peľe, prečítajte si článok VČELÍ PEĽ - PRAKTICKÉ RADY

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz