Rodinná včelia farma MEDÁREŇ

Včelí med

med_280_280

MED je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka a ide o najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Med je sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru kvitnúcich rastlín a z medovice nachádzajúcej sa na listoch a ihličí stromov (dub, jedľa, smrek).

NEKTÁR je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín. MEDOVICA je sladká šťava, ktorú produkuje rovnakokrídly hmyz vošky, méry a červce z miazgy stromov. Včela zberá sladkú šťavu nektáru a medovice, obohatí ju výlučkami hltanových žliaz a zahustí odparením vody. Takto vzniká med, ktorý včela následne uskladní v plástoch, kde med dozrie.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E. 

PRIAZNIVÉ ÚČINKY MEDU

agatovy_med

Med má mnohé priaznivé účinky, napríklad antibakteriálne a protizápalové, zabraňuje napríklad šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje centrálnu nervovú sústavu. Vďaka obsahu enzýmov podporuje trávenie, blahodarne pôsobí na žalúdok a žalúdkové vredy, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca i psychiku, pomáha pri bolestiach hlavy a má protirakovinové účinky.

Zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie. Ženy ocenia jeho účinky na pleť, pomáha pri liečbe akné a regenerácii pokožky a urýchľuje aj účinok niektorých liečiv, napríklad kyseliny acetylsalicylovej a vitamínu C. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči prechladnutiu, angíne, zápalu priedušiek a nádchy. 

NA ČO NETREBA ZABÚDAŤ

  • Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
  • Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42° C.
  • Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je vyššia ako 42°C!!!
  • Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie