Vedci z univerzity vo Valladolide v spolupráci s regionálnym včelárskym centrom Marchamalo, objavili resveratrol v komerčných vzorkách včelieho peľu.
Svoj výskum popísali v článku vo vedeckom časopise "Food Analytical Methods".
Resveratrol je chemická látka (fenolová zlúčenina patriaca do rodiny stilbénov), ktorá sa prirodzene nachádza vo vinnej réve, najmä v červenom hroze a jeho vedľajších produktoch (červené víno a mušt), ale aj v orechoch, arašidoch alebo čučoriedkach.
Resveratrol má úžasný vplyv na zdravie človeka. Resveratrol má podľa viacerých zdrojov antioxidačný, protirakovinový účinok a má potenciál na kontrolu aterosklerózy, artritídy a kardiovaskulárnych ochorení.
Resveratrol vo včelom peľe?
O tom, čo je včelí peľ a na čo slúži sa tu rozpisovať veľmi nebudem.
Napísal som o tom dva články:
Podstatné je, že Dr. José Bernal del Nozal, jeden z výskumníkov podieľajuci sa na tomto výskume zistil, že resveratrol je prítomný v rastlinách, ktorých peľ zbierajú aj včely. Preto predpokladal, že by resveratrol mohol byť prítomný aj vo včelom peľe.
"Aby sme túto hypotézu potvrdili alebo vyvrátili, analyzovali sme vzorky šiestich komerčných vzoriek včelieho peľu zadováženého v supermarketoch. Zistilo sa, že v piatich z nich sú zvyšky trans-resveratrolu" hovorí. Hoci množstvo trans-resveratrolu sa líšilo v závislosti od vzorky, v niektorých komerčných vzorkách včelieho peľu bol obsah blízky jednému miligramu na kilogram, čo je "pomerne vysoká" hodnota, ktorú výskumníci neočakávali.
Tím vedcov vyvinul metódu analýzy založenú na kvapalinovej chromatografii spojenej s hmotnostnou spektrometriou (jediný kvadrupolový analyzátor so zdrojom ionizácie elektroforézy) schopný identifikovať štyri zlúčeniny za menej ako 35 minút.
Analytická metóda navrhnutá vedcami, je jedným z najdôležitejších aspektov tejto štúdie. Predtým nebola publikovaná žiadna iná metóda na analýzu týchto zlúčenín vo včelom peľe, umožňujúca efektívne a jednoduché kvantifikovanie štyroch zlúčenín.
Zdroje:
Komunikačný úrad Univerzity vo Valladolide,
Ak by ste radi vyskúšali kvalitný včelí peľ od slovenského včelára, navštívte náš PEĽOVÝ ESHOP.
V prírodnej liečbe a prevencii má včelí peľ mimoriadne dôležité postavenie so širokým spektrom použitia. Včelí peľ obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok. Včelí peľ ďalej obsahuje 35% proteínu, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A, C, D a E, ďalej 10 aminokyselín a 27 minerálnych látok. Viac o včelom peľe a jeho vlastnostiach sa dočítate TU. Včelí peľ treba uskladňovaľ v tmavej, suchej miestnosti pri teplote nižšej ako 20C alebo v chladničke. Chráňte ho pred slnkom, svetlom a vlhkosťou. Peľ, podobne ako med, nasáva vlhkosť a pachy z ovzdušia. Po jednom roku uskladnenia stráca peľ 75% svojich vlastností, preto ho odporúčame spotrebovať do jedného roka.Sušený včelí peľ 190g
SKLADOVANIE VČELIEHO PEĽU
Slovenský výrobok
MEDÁREŇ
Obnôžkový včelí peľ