V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Možno skladovať med v hliníkových konvách?

horsky_220

Skladovanie medu je veľmi podstatná, no zároveň medzi včelármi aj kontroverzná téma. Niektorí včelári skladujú med v nerezových nádobách, iní v plastových nádobách, či hliníkových konvách  v minulosti používaných na prepravu mlieka.

Je skladovanie medu v hliníkových nádobách bezpečné? Mnohí včelári tvrdia, žé áno. Poďme sa ale pozrieť na fakty.

Hliníkový riad vyrábaný z hliníka a jeho zliatin je podľa Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR z 9. júna 2003 č. 1799/2003-100, ktorým sa vydáva piata hlava Potravinového kódexu SR upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami, je možné používať len ak príde do krátkodobého kontaktu s potravinami s pH nižšim ako 4,5.

Podľa odbornej literatúry sa pH medu pohybuje v rozmedzí od 3,95 do 4,10.

Zároveň krátkodobý kontakt je v zmysle citovaného výnosu definovaný ako kontakt kratší ako 4 hodiny, ak ide o kvapaliny a pri ostatných potravinách tuhej konzistencie alebo pastovitej konzistencie do 48 hodín.

V prípade dlhodobého kontaktu s potravinami musí byť povrch hliníkového riadu pokrytý zdravotne nezávadnou povrchovou úpravou.

Na základe vyššie uvedených skutočností Úrad verejného zdravotníctva SR neodporúča skladovať med v hliníkových konvách.

Ak Vás zaujíma viac informácii o skladovaní medu, odporúčam prečítať si článok: Správne skladovanie medu.

Ak by ste radi začali včeláriť, určite vám odporúčame prečítať článok: Deväť najčastejších chýb, ktoré robia začínajúci včelári.

V neposlednom rade si pozrite náš produkt v eshope: Sada pre začínajúceho včelára.