V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Mestské včely v Sydney

peter_kovac_220

Téma záchrany včiel sa posledné roky stala veľmi aktuálnou a aj akútnou. Aj preto po celom svete vznikajú projekty mestských včiel.

O tom, ako sa včelári vo veľkomeste “down under” v Sydney som sa porozprával s Peťom Kováčom, zakladateľom úspešnej študentskej agentúry G8M8, vďaka ktorej som sa aj ja pred viac ako 10 rokmi vybral za štúdiom do Austrálie. Keďže mi Peter v tej dobe veľmi pomohol, rozhodol som sa ho v Sydney opäť navštíviť.

Tak poďme k rozhovoru :)


Čo Ťa viedlo k tomu, aby si začal včeláriť?

Keď som bol malý chlapec, ešte na Slovensku, tak otec raz priniesol domov včelí úľ. Priniesol ho na jeseň, no včielky aj napriek prikŕmeniu zimu neprežili. Na jar sme si už nové včely neobstarali. Toto mi utkvelo v pamäti. Keďže som v tej dobe rád majstroval v dielni a okolo domu, úľ som vyčistil a dúfal, že včielky niekedy budeme mať. Nestalo sa. Svoj sen som si splnil až tu v Sydney. Po čase som sa začal viac venovať svojim záľubám a včelárenie bolo na prvom mieste v mojom zozname. Zistil som, že Flow hive, ktoré sa vyrábajú v Austrálii sú nenáročné včelie ule pre zber medu. Flow hive je pre niektorých včelárov kontroverzný, iní naň nedajú dopustiť, no rozhodol som sa, že ho vyskúšam na vlastnej koži

Pred tým ako si začal včeláriť, zisťoval si si informácie o mestskom včelárení alebo si do toho proste vhupol?

Pred tým, ako som začal včeláriť som navštívil miestny včelársky klub. Zisťoval som si od skúsených včelárov, ako sa včelári v tejto oblasti. Ku prekvapeniu som našiel dosť veľkú základňu včelárov, čo ma potešilo a zároveň motivovalo. Hneď na prvom stretnutí mi prisľúbili včeliu rodinu. Čoskoro som si zakúpil svoj prvý úľ, nasadil som doň darovanú včeliu rodinu a už aj včelárim. V darovanej včelej rodine bolo 5 rámikov plných včiel, do 5 mesiacov sa mi včelia rodina rozrástla na 20 rámikov plných včiel v dvoch nádstavkoch.


Včelárenie je tvoja záľuba alebo biznis?

Je to jednoznačne záľuba. Neplánujem med predávať, ale med, ktorý nespotrebuje naša rodina veľmi rád darujem svojim priateľom, ktorí sa určite domácemu medu potešia. Typ úľu, ktorý používam je zložený z troch častí. V každej časti sa nachádza 10 rámikov Langstroth. Medovú znášku na jeden úľ predpokladám niekde na úrovni 30-40 kilogramov ročne.


Aký austrálsky med Ti najviac chutí?

Mne osobne asi najviac chutí manukový med. Má veľmi špecifickú chuť a včielky zberajú nektár zo špecifických krov Manuka, ktoré sa nachádzajú len v Austrálii a na Novom Zélande. Ide o veľmi liečivý med. Manukový med zvyčajne časom skryštalizuje a jeho farba sa zmení na bielu. Taktiež je výborný lesný austrálsky bio med, ktorý má veľmi silnú arómu a jeho chuť je veľmi intenzívna. 


Aké včelie produkty zberáš?

Okrem medu zberám aj najprírodnejšie antibiotikum propolis. Pokúsil som sa aj o zber peľu, no zbernica na peľ, ktorú som použil nefungovala a tak ďalšiu sezónu skúsim inú. 


Dokrmuješ v zime včielky s cukrom alebo im nechávaš vlastné zásoby medu?

V Austrálii je veľmi teplo a včielky zberajú nektár a peľ počas celého roka. Hovorím o oblasti okolia mesta Sydney a južnejšie. Včielky som na jeseň s cukrom neprikrmoval, no nechal som im toľko vlastného medu, aby zimu v pohode prežili. 
Ale ako hovorím, včielky budú aj v zime lietať, pretože teplota v Sydney je v zime cez deň 10-18 stupňov Celzia. V noci sú v zime minimálne 2-3 stupne Celzia nad nulou.


Založil si úspešnú študentskú agentúru, vieš aplikovať niektoré manažérske postupy aj pri mestskom včelárení?

Jednoznačne áno. Stratégie, ktoré som sa naučil v agentúre G8M8, sú veľmi dôležité pre úspešný chod akéhokoľvek projektu. Stratégie ako výber správneho druhu včiel, včelieho úľa, nájdenie pomoci a tzv. “mentora”, od ktorého sa neustále niečo nové naučím. Správne plánovanie a príprava pred kúpou prvej včelej rodiny bola tiež veľmi dôležitá. Následne pravidelne kontroly včelieho ula, odhaľovanie prípadných problémov a ich samotné riešenie mi prebieha hladko aj preto, že mám veľa skúseností z biznisu. Možno povedať, že existujú rôzne stratégie, ktoré keď sa človek naučí, vie ich použiť nielen v biznise, ale aj v osobnom živote, ale aj v akomkoľvek inom odvetví alebo projekte mestské včelárenie nevynímajúc.


Si členom nejakého včelárskeho združenia?

Áno, zúčastňujem sa pravidelných stretnutí miestneho včelárskeho klubu, ktoré sa koná raz za mesiac a kde si miestni včelári vymieňajú skúsenosti s mestským včelárením a rozoberáme aj najnovšie trendy v mestskom včelárení.


Austrália je jediný kontinent, kde sa klieštik včelí („Varroa Destructor“) zatiaľ nedostal a neohrozuje včely. Akí sú prirodzený nepriatelia včiel v Austrálii?

V Austrálii máme chrobáka “BEETLE , ktorý žije vo včelom úli a požiera larvy a v úli škodí aj iným spôsobom. Ak chcem včielkam pomôcť, musím v úli nastaviť pascu vo forme úzkej vaničky, ktorá sa vkladá medzi rámiky. Do týchto vaničiek vylejem trochu jedlého oleja. Následne keď včielky v úle napadnú chrobáky, tieto sa schovajú do vaničky. Následne sa šmyknú a v oleji sa utopia. O iných prirodzených nepriateľoch včiel zatiaľ neviem.

Verím, že k tejto téme sa o nejaký čas vrátim a napíšem ešte podrobnejší článok o Peťových skúsenostiach s mestským včelárením.

Ďakujem za rozhovor a včielkam prajem veľa zdravia!

Milan Kozický, včelár

Ak sa o tému mestského včelárenia zaujímate, odporúčame publikáciu: Včelárenie v meste a taktiež náš článok: Včely v meste: Ako mestské prostredie ovplyvňuje včely a naopak.