V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včelí med

med_280_280

MED je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka a ide o najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Med je sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru kvitnúcich rastlín a z medovice nachádzajúcej sa na listoch a ihličí stromov (dub, jedľa, smrek).

NEKTÁR je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín. MEDOVICA je sladká šťava, ktorú produkuje rovnakokrídly hmyz vošky, méry a červce z miazgy stromov. Včela zberá sladkú šťavu nektáru a medovice, obohatí ju výlučkami hltanových žliaz a zahustí odparením vody. Takto vzniká med, ktorý včela následne uskladní v plástoch, kde med dozrie.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E. 

PRIAZNIVÉ ÚČINKY MEDU

agatovy_med

Med má mnohé priaznivé účinky, napríklad antibakteriálne a protizápalové, zabraňuje napríklad šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje centrálnu nervovú sústavu. Vďaka obsahu enzýmov podporuje trávenie, blahodarne pôsobí na žalúdok a žalúdkové vredy, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca i psychiku, pomáha pri bolestiach hlavy a má protirakovinové účinky.

Zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie. Ženy ocenia jeho účinky na pleť, pomáha pri liečbe akné a regenerácii pokožky a urýchľuje aj účinok niektorých liečiv, napríklad kyseliny acetylsalicylovej a vitamínu C. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči prechladnutiu, angíne, zápalu priedušiek a nádchy. 

NA ČO NETREBA ZABÚDAŤ

  • Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
  • Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42° C.
  • Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je vyššia ako 42°C!!!
  • Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz