V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Desať netradičných použití medu o ktorých málokto vie...

plast_280

Med je lahodný prírodný produkt, ktorý slúži nielen ako alternatíva k cukru, ale je tiež veľmi dobrý pre naše zdravie. Možno ste počuli o anti-chrípkových vlastnostiach medu a o tom, ako veľmi pomáha udržiavať náš imunitný systém.

Dnes by som vám chcel napísať o ďalších spôsoboch použitia medu, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

1. Med je dobrý na pamäť

Med sa v podstate skladá z uhľohydrátov a vody. Obsahuje aj vitamíny a minerály, ktoré sú látkami, ktoré pomáhajú telu absorbovať vápnik (dôležitý minerál pre spracovanie myšlienok) a zabraňujú strate pamäti spôsobenému poškodením mozgových buniek.

2. Med pomáha po "opici"

Užitie lyžice medu alebo pitie čaju osladeného medom pomáha telu metabolizovať alkohol rýchlejšie. Je to spôsobené vysokou hladinou fruktózy v mede.

3. Med je vhodný na čistenie tváre

Na rozdiel od väčšiny prostriedkov na čistenie tváre, ktoré obsahujú mnohé chemické zlúčeniny, med je prirodzený a má vlastnosti, ktoré odstraňujú odumreté bunky kože a odstraňuje tiež baktérie a nečistoty z kože. Môže byť použitý samostatne alebo s kokosovým olejom.

4. Med slúži ako prírodné antibiotikum

Med sa môže používať dokonca aj na rany, stimuluje proces hojenia a zabraňuje rastu baktérií. Vedecké štúdie ukázali, že med môže obsahovať alebo zabíjať baktérie, ako je Escherichia coli vo forme kmeňov Staphylococcus.

5.Med ako antihistaminikum

Vo viacerých štúdiách bol med porovnávaný s bežne dostupnými inhibítormi kašľa a antihistaminikami. Štúdie pozorovaliv mede prítomnosť prvkov, ktoré znižujú nočný kašeľ lepšie ako priemyselné lieky.

6. Med pomáha pri chudnutí

Rovnako ako napríklad korenie alebo zelený čaj, med môže urýchliť metabolizmus. Takže ak máte chuť na poobedný zelený čaj s medom, pokojne si ho dajte bez náznaku pocitu viny.

7. Med pomáha v boji proti nespavosti (insomnii)

Medové cukry stimulujú prirodzenú produkciu serotonínu. Serotonín je hlavným neurotransmiterom zodpovedným za náš pocit pohody. Telo premieňa serotonín na melatonín, látku, ktorá reguluje náš spánok. Keď mozog spracováva tryptofán z medu, stimuluje produkciu melatonínu.

8. Med zmierňuje alergie

Veľa výskumov bolo vykonané na účinok medu na zmiernenie alergií. Výsledky sú stále nepresvedčivé, ale prírodovisti tvrdia, že stopy peľu, ktoré zostávajú v mede, môžu pôsobiť protialergénne. Včelí peľ v mede stimuluje telo, aby vytvorilo protilátky, ktoré vedú k menej nepríjemnému pocitu v reakcii na alergiu.

9. Med znižuje zápach z úst

Antibakteriálne vlastnosti medu sú tiež užitočné vboji proti zápachu z úst. Veľmi populárny je nasledujúci recept. Zmiešajte čajovú lyžičku medu s 1/8 lyžice so škoricou a to všetko premiešajte v pol šálke teplej vody. Táto zmes s medom vám zabezpečí čerstvý dych z úst.

10. Med ako pomocník pri liečbe lupín

Ak chcete použiť med na odstránenie lupín, skúste nasledujúci recept. Použite zmes 9 častí medu s 1 dielom vody (9:1 deväť ku jednej). Táto zmes minimalizuje vzhľad suchých vlasov ale je aj účinná v boju proti lupinám. Časté použitie spôsobuje menej svrbenia a podráždenia už v priebehu jedného týždňa.

Autor článku: Milan Kozický

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz