V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Sexuálny život včelej kráľovnej

vcela_280

Včelia kráľovná je jedinečná. Preto sa považuje za najdôležitejšiu včelu v úli.

Ostatné včely v úli vďačia za život práve včelej kráľovnej, dnes často označovanej aj ako včelia matka. Včelia kráľovná síce začína svoj život ako každá iná larva, no už v tomto štádiu je jej podávaná špeciálna strava. 

Špeciálna strava včelej kráľovnej

Nová včelia kráľovná, alebo neoplodnená kráľovná, začína svoj život ako vajíčko, ktoré nakládla dospelá a oplodnená včelia kráľovná, jej matka. Larva včelej kráľovnej je kŕmená materskou kašičkou, ktorá je sekrétom proteínu, ktorý vytvárajú mladé robotnice. Ostatné larvy v úli síce môžu byť kŕmené materskou kašičkou, avšak včelia kráľovná je jediná dospelá včela, ktorá prijíma materskú kašičku. Prijímanie materskej kačičky včelou kráľovnou jej zabezpečuje to, že v úli je jediná, ktorá má reprodukčnú schopnosť. Práve preto sa materská kašička považuje za elixír plodnosti včelej kráľovnej.

 

Včelia kráľovná eliminuje konkurenciu

Larva včelej kráľovnej sa vyvinie do kukly po ôsmich dňoch. Robotnice následne zo včelieho vosku vytvoria tzv. matečníky. Po úplnom vyvinutí včelia kráľovná prehryzie matečník, vďaka čomu sa dostane von z kukly. Hneď ako sa dostane von do úľa, jej prvou prioritou je zničenie akýchkoľvek kuklí, aby zabránila vyliahnutiu potencionálnych konkurentiek. Takúto kuklu otvorí a následne žihadlom zabije konkurentku v kukle. Ak sa už včelia kráľovná - konkurentka vyliahla obe sa stretu v smrtonosnom súboji. ktorý vyhrá tá silnejšia.

 

Nová včelia kráľovná si sadá na trón

Potom, ako mladá vyliahnutá včelia kráľovná zničí ostatné kukly – matečníky a prípadné konkurentky, snaží sa nájsť starú včeliu kráľovnú aby s ňou zviedla boj na život a na smrť. Zvyčajne stará kráľovná opustili úľ skôr, ako sa vyliahne nová včelia kráľovná, ak však úľ neopustí dostatočne včas, súboj kráľovien sa stane nevyhnutnosťou. Ak tento súboj vyhrá „stará“ kráľovná, ostáva na pomyselnom tróne a ďalej kladie vajíčka. Včelia kráľovná je tá včela v úli, ktorej žihadlo ostane pripevnené k telu aj po opakovanom bodnutí, podobne ako bodajú osy alebo aj včely "strážkyne letáča".

 

Oplodnenie včelej kráľovnej

Keď sa mladá včelia kráľovná stane jedinou vládkyňou včelieho úľa/včele rodiny, musí začať klásť vajíčka, aby sa mohli vyliahnuť mladé včielky. Vajíčka ale nenosí bocian, no včelia kráľovná sa musí spáriť s trúdmi. Za tým účelom vyletí z úľa s spári sa s 10 až 15 najschopnejšími trúdmi. Toto môže trvať až tri dni. Včelia kráľovná má spermie uložené v spermatéke, a to od každého trúda s ktorým sa spárila. Treba povedať, že toto je jediný krát v živote včelej kráľovnej, kedy sa spojí s trúdmi. Tieto spermie postupne používa najbližších 5 a niekedy až 7 rokov na oplodnenie vajíčok. Včelári však často menia včelie kráľovné už po 3 rokoch. Včelia kráľovná môže denne vyliahnuť až 2000 vajíčok, ktoré spoločnou váhou prekračujú telesnú hmotnosť matky - včelej kráľovnej. Každá včelia kráľovná vypúšťa pre ňu špecifické fermóny, podľa ktorých ostatné včely v úle včeliu kráľovnú hravo rozpoznajú. Feromóny novej včelej kráľovnej sú veľmi intenzívne, čiže robotnice nemajú motiváciu naťahovať nový matečník, aby sa vyliahla nová včelia kráľovná.

Kladenie vajíčok je v podstate jediná úloha, ktorú včelia kráľovná plní. O všetky jej ostatné potreby sa starajú iné včely v úle. Či už ide o kŕmenie alebo zbavovanie sa odpadu po strave...A na záver, ak by niekoho zaujímalo, čo sa stane s tými najsilnejšími trúdmi, ktorí oplodnia včeliu kráľovnú, tak tí zahynú. O tom ale v ďalšom článku.

 

Autor článku: Milan Kozický

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.

Účelom tohto článku je priblíženie života včelej kráľovnej širokej verejnosti.