V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Správne skladovanie medu

300ml_eshop

Včelí med odporúčame skladovať v uzatvorených nádobách sklenených, keramických (kamenina, porcelán).

Tiež v smaltovaných, alebo v najprirodzenejšom prostredí pre med, ktorým je včelí vosk, čiže v uzatvárateľných nádobách z včelieho vosku, alebo aj v drevených nádobách, ktoré sa vyrábajú z nato určeného dreva (borovica), prípadne sú zvnútra pokryté vrstvou propolisu. Vhodné sú aj nádoby z nerezu.

Menej vhodné na dlhodobé skladovanie sú nádoby z plastov a absolútne nevhodné sú hliníkové nádoby, o tom som napísal článok, ktorý si môžete prečítať TU.

Med sa skladá z viacerých komponentov: zmes cukrov (fruktóza, glukóza, sacharóza a iné), minerálne látky, voda, enzýmy, vitamíny, proteíny, aminokyseliny.

Zmes cukrov (fruktóza, sacharóza, glukóza a iné) sa môže pokaziť v dvoch prípadoch. Pokiaľ na nich pôsobí slnečné žiarenie, budú sa postupne rozkladať ako sa rozkladajú plasty a iné polyméry. Alebo ho môžu začať konzumovať mikroorganizmy.

Všeobecne je med pre mikroorganizmy jedovatý a v staroveku ním konzervovali mäso. Avšak pri znížení koncentrácie cukrov a zvýšení podielu vody, sa med stáva chutným pre rôzne kvasinky. Voda sa do medu môže dostať sama pri zvýšenej vlhkosti vzduchu.

Najvhodnejšou teplotou pre úschovu medu je rozmedzie teplôt 4 – 14 °C, medzi 0 – 4 °C med neskryštalizuje, len mierne stuhne, ale nenastávajú zmeny po kvalitatívnej stránke. Avšak každý med po určitej dobe kryštalizuje, mení sa tým len jeho konzistencia, v žiadnom prípade kvalita, práve naopak, istým spôsobom je med v skryštalizovanom stave pripravený na dlhodobejšie uchovanie svojich vlastností v prostredí, kde skryštalizoval.

Ak ale chceme mať skryštalizovaný med opäť tekutý, zahreje sa vo vodnom kúpeli max. do 44 °C. To načo musíme dbať pri tuhnutí a cukornatení medu vzhľadom na jeho správne skladovanie, je nepreplňovať nádoby, v ktorých ho uchováme, lebo sa prirodzene rozpína. Med nevystavujeme mrazom ani vysokým teplotám, určite nie teplotám vyšším ako 44 °C.

Pri skladovaní medu má byť zamedzené jeho kontaktu s priamym slnečným žiarením, pachmi, vlhkosťou, prachom, prostredie má byť hygienické. Dobrú chuť.

Ak by ste radi začali včeláriť, určite vám odporúčame prečítať článok: Deväť najčastejších chýb, ktoré robia začínajúci včelári.

V neposlednom rade si pozrite náš produkt v eshope: Sada pre začínajúceho včelára.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz