V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Aký je to pastovaný med?

pastovany_medaren_280

V prvom rade treba povedať, že pastovaný med nenosia včely z úľa. Pastovaný med sa stáva pastovaným až potom, čo ho včelár vyšľahá, vypastuje.

Teda pastovaný med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelí med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad, často sa označuje ako surový med alebo raw med. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu.

Na pastovanie je najvhodnejší repkový med ale často sa požíva aj slnečnicový med. Naopak, agátový med patrí medzi kvetové medy je tento na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch, niekedy aj rokoch. Výsledkom šľahania medu je plnohodnotný med jemnej konzistencie, ktorá sa ani postupom času nemení, a teda vypastovaný med už nemôže skryštalizovať.

Ďalšou výhodou pastovaného medu je to, že netečie, netuhne, je jemný, má výbornú chuť, má zachované všetky biologicky aktívne látky. Pastovaný med je bohatý na látky bielkovinovej povahy a celý rad vitamínov, napríklad B1, B2, B6, B12, C, E.

 

PREČO JEDEN MED KRYŠTALIZUJE SKôR A INÝ NESKôR?

pastovany_280

Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede. Med s vysokým podielom hroznového cukru (glukózy) kryštalizuje rýchlejšie, med s vyšším podielom ovocného cukru (fruktózy) pomalšie.

 

 

AKO VYROBIŤ PASTOVANÝ MED / KRÉMOVÝ MED?

Tu ponúkam zjednodušené vysvetlenie pre potreby laickej verejnosti...Kvetový med resp. med z jarných kvetov a slnečnicový med pastujeme hneď po vytočení zo včelieho úľa, preto tento med nazývame surový med alebo raw med. Med stočíme v nerezovom medomede, prefiltrujeme a dáme do špecialnej nerezovej nádoby určenej na pastovanie medu.

Niektorí včelári miešaju med s vŕtačkou a miešadlom v plastovej nádobe, to sa nám však zdá byť nehygienické, preto my v Medárni používame špeciálne pastovacie zariadenie.

V tomto zariadení na pastovanie medu máme cca 40-50kg surového medu. Do zariadenie vylejeme 1kg už napastovaného medu a následne 2-3 dni tento med šlaháme, pastujeme 3x denne po 30 minút. Po niekoľkých dňoch med začne značne belieť a naberie perleťový lesk, ale ešte je tekutý.

Následne tento pastovaný med naberáme do spotrebiteľským balení - sklenených pohárov, kde medv „dôjde“ do konzistencie keď sa dá naberať lyžičkou alebo nožom, ale netečie.

Takýto krémový med (za dodržania hygienických podmienok) počas doby kryštalizácie mechanicky miešame a tým sa dosiahneme, že po ukončení doby prirodzenej kryštalizácie zostane med ako pasta. Miešaním sa v šľahanom mede vlastne rozdrvia kryštáliky a následne už med nestuhne, ani nijako inak nemení svoju konzistenciu.

Čo ak med skryštalizoval skôr, ako sme ho stihli vypastovať?

Med roztopíme pri teplote cca 42 °C. Následne ho schladíme pod 20 °C a začneme trikrát denne miešať v pastovacom zariadení určenom na pastovanie medu. Následný postup je rovnaký, ako je uvedené vyššie.  

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný pastovaný med od slovenského včelára, navštívte náš eshop sekciu PASTOVANÝ MED.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz