V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

VI. Api deň a prednáška o účinkoch propolisu

tinktura_280_280

Dňa 23.2.2020 sa v obci Nasavrky v Strednom odbornom učilišti včelárskom konal VI. Api deň, ktorý každoročne organizuje Česká apiterapeutická spoločnosť (ďalej len „ČAPIS“). 

Jednu z prednášok mal aj Marian Solčianský, stredoškolský učiteľ, ktorý sa stará o 15 včelstiev.  Prednášal na tému: Propolis – vznik, získavanie, spracovanie a využívanie.

Propolis je žltý až oranžový, často hnedý rastlinný produkt spracovaný včelou. Slovo propolis má grécky pôvod. „pro“ = pred, „polis“ = mesto – uz vtedy vedci pozorovali, ze včela si chráni svoje „dom“ „predmestie“

Ako vzniká propolis?

Na stromoch (napríklad gaštan, dub, buk, vŕba, jelša, lipa, čerešňa) a bylinách (napríkld slnečnica) sa vylučuje živica. Živica vzniká z rastlínných sílíc, ktoré postupne tuhnú a následne vzniká živica. Včely okusujú túto živicu. Táto sa zmieša so včelími žľazami. Včielka si vyrobí si hrudku a na nožičkách ju odnesie do úľa. V úle sa jej sama nedokáže zbaviť, no ostatné včely jej veľmi rady pomôžu zbaviť sa propolisu z nožičiek. V prípade propolisu neplatí to, že včela je florokonštantná, tak ako to platí pri mede. To znamená, že včela lietavka nosí do úľa propolis z rôznych stromov a bylín a preto má aj rôznu farbu.

Môžem používať propolisovú tinktúru?

Vo všeobecnosti platí, že propolis je alergén. Užívať sa odporúča len vtedy, keď naň človek nemá alergiu. Ako zistím, či mám alergiu? Pred použitím treba naniesť propolisovú tinktúru na citlivé miesto, ideálne na zápästie. O 24 hodín skontrolovať, či miesto nie je začervenané. Ak nie je, procedúru treba zopakovať a naniesť tinktúru na toto miesto opäť. Ak miesto nesčervená, tintktúru možno používať.

Pán Solčiansky odporúča natierať propolisovú tinktúru na rany, na bolesť zubov – potrieť bolestivé miesto. Taktiež odporúča vyskúšať nasledovný jednoduchý recept: polcedi domácej kvalitnej slivovice a 10 kvapiek propolisu. Vykloktať..a...vypiť...odporúča tútu kúru max. na 7 dní pri bolesti hrdla. Ak sa to užije večer, propolis pôsobí do rána, keďže v noci sa tvorí menej slín.

Ďalší recept: Med, odviečkovance, propolis dať do slivovice, 10 dni nechať luhovať, potom stočiť...

Význam propolisu v úle

-          Dezinfekcia

-          Vymazáva postupne celý úľový priestor, nenájdeme 1mm miesta, kde by nebol propolis

Získavanie propolisu

-          Odporúčajú sa používať sieťky na zber propolisu

-          Neodporúča sa oškrabovať rámiky, pretože vosk na rámiku môže byť aj starý a tam môžu byť rezidua liečiv.

-          2 hodiny do mrazáku

Zloženie propolisu

-          Éterické oleje a rastlinné živice (cca 70 percent)

  •  flavonoidy
  •  fenolové kyseliny a ich estery

-          Včelí vosk (cca 20-35 percent)

-          Peľ (cca 5 percent)

-          Minerálne látky, vitamíny (cca 5 percent)

Propolis sa rozpúšťa pri 70 az 100 stupňoch. Vždy záleží na konkrétnom zložení propolisu. Na porovnanie, vosk sa topí oveľa skôr ako propolis.

Skladovanie propolisu

-          Čím dlhšie sa skladuje, tým menej je v ňom éterických olejov.

 Viac o aktivitách Mariana Solčianskeho na www.vcelarstvi-solcansky.webnode.cz.

Ak sa chcete dozvedieť viac o propolise, odporúčam vám nasledovné články:

Účinky propolisovej tinktúry

Na čo slúži propolisová tinktúra?

Propolis

Top 10 liečivých vlastnosti propolisu

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?