V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Netradičné včelie produkty

plast_280

Poznáte trubčie mlieko? Viete ako sa získava chitín a na čo slúži? Viete čo je  larva zavíjača voskovaného?

Pre niekoho sú netradičnými včelími produktami aj propolis, včelí peľ, včelí jed či materská kašička, no tu by som rád spomenul také včelie produkty, ktoré ani mnohí včelári nepoznajú.

Trubčie mlieko

Trubčie mlieko sa využívalo už v starovekej Číne. Odporúča sa najmä pre mužov, má podobné zloženie ako materská kašička, len v trubčom mlieku je oveľa viac testosterónu. Používa sa na zlepšenie plodnosti, sexuálneho, mentálneho a fyzického výkonu. Trubčie mlieko zvyšuje počet spermií a u žien obnovuje funkciu vaječníkov. Získava sa z trubčích lariev, keď má vajíčko asi 10 dní, teda tesne pred zaviečkovaním. Má toľko bielkovín ako mäso alebo huby.

Chitín

Ďalším netradičným produktom je Chitín, ktorý sa nachádza v telíčkach mŕtvych včiel. Chitín sa používa na rôzne mastičky a tinktúry. Účinná látka chitosan má antibakteriálne účinky, protizápalové vlastnosti, urýchľuje hojenie rán a používa sa aj v kozmetike, zabraňuje vzniku choroboplodných zárodkov. Vďaka chitínu sa z tela vylučujú ťažké kovy. Chitín stabilizuje krvný tlak, zvyšuje imunutu, normalizuje krvnú zrážanlivosť, zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva. Taktiež urýchľuje hojenie rán a pôsobi ako prevencia proti krvácaniu, na popáleniny, v kozmetike na omladenie pleti, na chudnutie.

Larva zavíjača voskovaného

Včelárom dôverne známa larva zavíjača voskovaného sa využíva pri liečbe tuberkulózy, bronchytídy, liečbe plesňového ochorenia pľúc, čriev a ľadvín. Larva zavíjača voskovaného má antivírové a antibakteriálne vlastnosti. Tinktúra z lariev zavíjača voskovaného obsahuje serín, ktorý zabraňuje tvorbe a rastu jaziev. Vďaka tinktúre z lariev zavíjača voskovaného sa zlepšuje krvný obraz. Tinktúra má ochranný vplyv na dýchací systém.

Včelie žiarenie

Včelie žiarenie nie je vedecky overené, preto sa mu detailne venovať nebudem. Niektorí včelári tvrdia, že ak sme pri včelách asi 20 minút, vďaka včeliemu žiarenie včielky už na nás neútočia. Iný včelári tvrdia, že ak položime na včelí úľ vodu v sklenenej flaši, tak takáto voda vydrží dlhšie a nepokazí sa. Tvrdia, že takáto voda je proti cholesterolu a mali by ju piť cukrovkári. Nenašiel som k tomu žiadne odborné publikácie ani na Slovensku a ani v zahraničí, preto ak máte o včelom žiarení viac informácii ako ja, budem rád ak ma kontaktujete.

Dýchanie včelieho/úľového vzduchu

Na tému dýchania včelieho vzduchu som napísal osobitný článok pod názvom: Včelia sauna® - dýchanie úľového vzduchu.

Keďže ide o tému veľmi zaujímavú, spracoval som špecializovaný web na túto tému www.vceliasauna.sk.

Autor článku: Milan Kozický

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.