V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Top 10 liečivých vlastnosti propolisu

tinktura_280_280

Zdravotné účinky propolisu sú pôsobivé - neustále ma prekvapuje to, aké výsledky s touto tmavou, lepkavou látkou opakovane dosahujem.

Nedávno som mal bolesti hrdla a bolesť neprechádzala, nech som skúšal čokoľvek. Bola chrípková sezóna a zrejme to bol dôvod mojej bolesti hrdla. Vtedy som si spomenul na propolisovú tinktúru.

Zriedenú propolisovú tinktúru som začal kloktať tri krát denne. Vďaka propolisovej tinktúre bolesť o dva - tri dni úplne ustúpila.

Práve to bol dôvod, prečo som sa začal zaujímať o zdravotné benefity propolisu a propolisovej tinktúry. Už viem, že propolis a propolisová tinktúra účinkujú pri chrípke a prechladnutí, no bol som zvedavý, aké ďalšie zdravotné benefity propolis a propolisová tinktúra prinášajú. A toto som našiel v anglickej literatúre...

1.PROPOLIS ZABÍJA BAKTÉRIE

Jedna odborná štúdia skúmala antibakteriálne vlastnosti propolisu v ústach s ohľadom koreňových kanálikov. Výskumníci porovnali propolis s hydroxidom vápenatým, ktorý má zjavne veľmi silné antimikrobiálne vlastnosti, a zistili, že propolis je podstatne silnejší a účinnejší na elimináciu niektorých baktérií, než je vápnik.

Propolis sa tradične používa pri chrípke a prechladnutí a táto štúdia preukázala pozitívny vplyv naprieč celým telom.

2. PROPOLIS ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK

Oxid dusnatý je veľmi dôležitá látka pre zdravé srdce, pre zlepšenie prekrvenia a zvýšenie prietoku krvi.

Zníženie biologickej dostupnosti oxidu dusnatého hrá významnú úlohu v rozvoji vysokého krvného tlaku. Bez neho by človek ľahko dostal infarkt. K dispozícii je enzým nazvaný tyrosinhydroxyláza (alebo TH), ktorý reguluje/obmedzuje množstvo produkcie oxidu dusnatého. Podľa odborníkov propolis môže znížiť TH, čo má vplyv na krvný tlak. Čiže propolis môže pomôcť ľuďom s hypertenziou.

3. PROPOLIS POMÁHA S LIEČBOU OCHORENÍ KOSTÍ

Ďalším zdravotným prínosom propolisu sa zdá byť to, že pomáha budovať a udržiavať zdravé kostné tkanivo.

Vedci nedávno skúmali, či kyselina "Fenetylpiperazin Ester", veľmi silná látka nájdená v propolise, môže zastaviť alebo zvrátiť osteolytické kostné ochorenia. Zistili, že táto zlúčenina je veľmi účinná pri potláčaní zápalových látok, ktoré spôsobujú ochorenia kostí a dokonca navrhli, aby mohol byť propolis používaný na liečbu kostných ochorení ako je osteoporóza.

Ak máte predispozície na ochorenie kostí, možno by nebolo na škodu užívať denne propolis.

4. PROPOLIS POMÁHA PRI LIEČBE ALERGIE

Ďalším úžasným prínosom propolisu je jeho schopnosť utlmiť príznaky sezónnej alergie.

Vedci zistili, že propolis významne zabraňuje uvoľňovaniu histamínu. Histamín je látka, vďaka ktorej kýchame, slzia nám oči a máme nádchu - všeobecne histamín robí náš život ťažším. Antihistaminiká sú hlavnými liekmi, ktoré sa používajú proti alergii.

Výsledky vedcov jasne preukázali, že propolis môže byť účinný pre zmiernenie symptómov alergickej nádchy zabránením uvoľňovania histamínu.

Preto sa podľa tejto štúdie odporúča počas alergickej sezóny užívať nielen včelí peľ, ale pridať dennú dávku propolisu, propolisovej tinktúry.

5.PROPOLIS MÔŽE ZABÍJAŤ RAKOVINOTVORNÉ BUNKY

Rakovina prostaty je zvyčajne diagnostikovaná u mužov. Ale je tu zaujímavá správa týkajúca sa tejto smrteľnej choroby - jedným zo zdravotných účinkov propolisu sa zdá byť to, že zabraňuje a potláča tento typ rakoviny (zatiaľ sa to potvrdilo v skúmavke).

Vedci skúmali účinky propolisu a propolisovej tinktúry pri rakovine prostaty pri dvoch najbežnejších typoch rakoviny prostaty. Došli k záveru, že propolisová tinktúra výrazne zlepšila bunkovú smrť v bunkách karcinómu prostaty.

6. PROPOLIS MÔŽE ZABÍJAŤ RAKOVINOTVORNÉ BUNKY PRI RAKOVINE HRUBÉHO ČREVA

Vedci sa nedávno rozhodli pozrieť na protirakovinový a anti-mikrobiálný potenciál propolisu, propolisovej tinktúry a propolisovej maste v rovnakom čase.

Vedci testovali účinok propolisu proti rakovine hrubého čreva. Zistili, že vďaka propolisu nádorové bunky zahynuli. Prerušil sa prívod krvi do chorej bunky a spôsobil to, že zahynuli len lokálne rakovinové bunky a nepoškodili sa zdravé, živé bunky.

Chemoterapia má iné účinky - zabíja nielen choré rakovinové bunky, ale aj tie zdravé, čo je dôvodom, prečo má chemoterapia také silné ničivé vedľajšie účinky.

Nakoniec, závery tohto výskumu vyzerajú veľmi sľubné. Niektoré z najzdravších národov na svete používali propolis a ďalšie včelie produkty po celé generácie. Závery tohto výskumu môžu naznačovať, prečo sa títo ľudia žijú tak dlho a zdravo a prečo je medzi nimi taká vysoká miera storočných osôb.

7. PROPOLIS MÔŽE POMÔCŤ PRI LIEČBE OTRAVY JEDLOM

Cieľom nedávnej štúdie bolo analyzovať antimikrobiálne aktivity propolisu proti baktériám, ktoré spôsobujú to, čo sa bežne označuje ako "otrava jedlom." 

Vedci zistili, že propolis potláča rast Campylobacter jejuni, Enterobacter faecalis a Staphylococcus aureus, čo sú tri baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v prípadoch otravy jedlom.

Podľa týchto vedcov by mohli byť použité propolisové prípravky ako podpora pre tradičnú liečbu infekcií, najmä keď antibiotiká nemajú žiaden účinok proti týmto mikroorganizmom.

To je dôvod, prečo mám vždy počas cestovania fľaštičku propolisovej tinktúry so sebou. Propolisovú tinktúru užijem po každom jedle na neznámom mieste alebo v reštaurácii.

8. OCHRANA PORANENÝCH ZUBOV PROPOLISOM

Keď mám byť úprimný, štúdie o dentálnej hygiene sú pre mňa komplikované kvôli množstvu odborných výrazov, avšak urobím maximum, aby som závery štúdií zhrnul do pár viet a zároveň ich napísal ľudskou rečou.

Zdá sa, že traumatické poranenia zubov sú výzvou pre lekárov, keďže tu hrozia komplikácie pri liečbe, ako je napríklad zápal.

V tejto odbornej štúdii vedci hodnotili propolis z hľadiska jeho antiresorpčných vlastností. Zjednodušene povedané, chceli zistiť, či by propolis mohol pomôcť pri kontrole zápalu pri vyrazenom zube a následnom vrátení zubu na pôvodné miesto.

A to, čo vedci o propolise zistili, bolo to, že propolis skutočne pomáha. Propolis môže mať vplyv na veľmi silnú protizápalovú aktivitu v mnohých častiach tela. Zápal je zodpovedný za ochorenia, ako je artritída, srdcové choroby, Alzheimerova choroba, a mnoho ďalších.

Je veľký predpoklad, že ľudia, ktorí pravidelne užívajú propolis, majú v tele menej zápalových procesov, menej chorôb a v konečnom dôsledku majú dlhší a zdravší život.

9. PREHRIATIE ORGANIZMU & ŠPORTOVÝ VÝKON

Jednou zo zdravotných výhod propolisu je to, že je plný antioxidantov.

Vedci zistili, že tieto antioxidanty môžu byť pre športovcov užitočné, pretože ho chránia pred prehriatím, pôsobia protizápalovo a antivirózne o čom píše aj Journal of Food Science.

Prehriatie organizmu je považované za hlavný faktor predčasnej únavy a dehydratácie pri dlhodobom cvičení v horúčave. Takže športovcom sa odporúča, aby užívali propolis, najmä v letnom období. Propolis vám môže dať bezpečnú, prírodnú konkurenčnú výhodu!

10. PROPOLIS - EFEKTÍVNA LIEČBA BRADAVÍC

Tento benefit som si síce neoveril na vlastnom tele, ale bol overený na tele môjho rodinného príslušníka. Po pravidelnej aplikácii propolisu a propolisovej tinktúry bradavica za necelé dva týždne úplne zmizla a už nikdy sa neobjavila.

Vyššie uvedenú skúsenosť potvrdzuje aj výskum zverejnený v novembri 2009 International Journal of Dermatology, kedy vedci potvrdili, že propolis skutočne pôsobí na ničenie bradavíc.

V jednej trojmesačnej štúdii, pri 135 pacientoch s rôznymi typmi bradavíc, pacienti boli rozdelení do troch skupín. Jedni intravenózne užívali propolis resp. propolisovú tinktúru, druhá skupina užívala echinaceu a tretie skupina placebo.

Pacienti, ktorí užívali propolis resp. propolisovú tinktúru dosiahli úspešnosť liečby 75%. Tieto výsledky boli výrazne lepšie v porovnaní s ostatnými dvoma skupinami pacientov, ktorí propolis resp. propolisovú tinktúru neužívali.

 

Preklad: Milan Kozický

Ak by ste chceli vyskúšať propolisovú tinktúru, pozývamé Vás do nášho PROPOLISOVÉHO ESHOPU.

Na čo slúži propolisová tinktúra

Účinky propolisovej tinktúry

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

 

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o propolise, prečítajte si článok PROPOLIS.