V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Propolis a rakovina. Čo hovoria štúdie?

Rakovina je čoraz častejšia diagnóza. Jej liečba so sebou prináša nepríjemné vedľajšie účinky a možnosť vyliečenia je často otázna. Mnoho ľudí hľadá prírodné produkty, ktoré pomáhajú zmierniť nepríjemné sprievodné príznaky. Tu prichádza do hry aj včelí propolis. 

Propolis môže zvýšiť šance na prežitie rakoviny

Vedci sa nedávno pustili do skúmania, či existuje nejaký synergický účinok kombinácie protirakovinového lieku s propolisom s cieľom predĺžiť dobu prežitia. Propolis v nedávnych štúdiách preukázal veľmi silnú protirakovinovú aktivitu, takže otázka, či ich použitie spolu môže vytvoriť ešte silnejší účinok, rozhodne stojí za preskúmanie.

Vedci podali myšiam liek Irinotecan spolu s propolisom na báze vody a propolisom na báze alkoholu. Myšiam bol podávaný ekvivalent asi siedmich gramov propolisu denne pre človeka s hmotnosťou 150 lb počas troch dní, čo je primerané množstvo. Teoreticky by človek mohol prijať toto množstvo propolisu za deň.

Prežitie sa zvýšilo u všetkých subjektov v rozsahu od 7,53 % do 231,54 %. Kombinovaná liečba tiež významne znížila percento nádorových buniek v abdominálnej oblasti v porovnaní s myšami, ktoré nedostali žiadnu liečbu.

Ak podstupujete liečbu rakoviny, možno by stálo za to porozprávať sa so svojimi lekármi o pridaní propolisu do vášho protokolu. Z hľadiska prevencie sú dôkazy o tom, že propolis má svoje miesto ako preventívny prostriedok čoraz viac (1 - 2 gramy denne pre celkové zdravie a prevenciu rakoviny). Propolis má desiatky zdravotných výhod a benefitov.

Propolis je skutočne jednou z najuniverzálnejších prírodných látok.  

Úplnú štúdiu možno nájsť v časopise Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals, 2. januára 2014.

Propolis pomáha bojovať proti toxickým účinkom liečby rakoviny

Cyklofosfamid je bežná chemoterapia používaná na liečbu niekoľkých typov rakoviny. Nanešťastie spôsobuje vážnu toxicitu a vedľajšie účinky vďaka svojej schopnosti oxidačného stresu. Všetci sme medzi mnohými ďalšími hroznými vedľajšími účinkami chemoterapie videli pacientov s rakovinou bez vlasov, s bledou pleťou a trpiacich extrémnou nevoľnosťou.    

Vedci sa nedávno rozhodli preskúmať, či by propolis mohol minimalizovať tieto toxické vedľajšie účinky u pacientov s rakovinou. Propolis má silné antioxidačné vlastnosti a vlastnosti zachytávajúce voľné radikály a myšlienka je taká, že by mohol minimalizovať počet „zdravých“ buniek zabitých chemoterapiu, a tým minimalizovať vedľajšie účinky tohto nepríjemného lieku.

Propolis by mohol pôsobiť ako „ochranca“ našich zdravých, nerakovinových buniek, zatiaľ čo chemoterapia sa pohybuje a zabíja rakovinové bunky.

Štúdia sa uskutočnila na myšiach, ktorým bola injekčne podaná buď iba chemoterapia, alebo kombinácia propolisu a chemoterapie. Množstvo vstreknutého propolisu bolo 100 mg na kg hmotnosti. Ako sa očakávalo, myši, ktoré dostávali iba chemoterapiu, vykazovali nárast v šiestich metrikách, ktoré boli monitorované na indikáciu oxidačného stresu (vedľajšie účinky vyplývajú z tohto stresu).

Bolo tiež zaznamenané, že došlo k dramatickým fyzickým zmenám pečene a obličiek.  

Naopak, myši, ktorým bola injekčne podaná kombinácia chemo/propolis, vykazovali zlepšenie v šiestich meraných parametroch. Okrem toho, zdravie pečene a obličiek bolo u týchto myší výrazne lepšie v porovnaní s myšami „iba chemo“.

Úplnú štúdiu možno nájsť v časopise  Pharm Biol , 2014 okt 7:1-7.

Odporúčame vám naše články:

Propolis pomáha pri liečbe ušných infekcií

Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

Môže propolis pomôcť pri predchádzaní Alzheimerovej chorobe a srdcovým chorobám?