V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Aký je rozdiel medzi medom a cukrom? Čo je zdravšie sladidlo?

Med a cukor sú dve z najčastejšie používané sladidlá. Majú však rôzne chute, textúru aj nutričné ​​profily. Med sa často považuje za zdravšiu možnosť, ale je to naozaj tak?

Rozdiel medzi medom a cukrom je v zložení

Med aj cukor sú uhľohydráty, ktoré pozostávajú z dvoch druhov cukru: glukózy a fruktózy. 

Rafinovaná fruktóza, ktorá sa nachádza v klasickom cukre, sa metabolizuje v pečeni a môže  byť nepríjemnou komplikáciou pri obezite, tukových ochoreniach pečene alebo cukrovke. 

Fruktóza aj glukóza sa v tele rýchlo rozkladajú a môžu spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, avšak tu prichádza rozdiel. Pomery glukózy a fruktózy v mede a cukre sú rôzne:

  • cukor spravidla tvorí 50 % fruktózy a 50 % glukózy;
  • med obsahuje 40 % fruktózy a 30 % glukózy. Zvyšok tvorí voda, peľ, minerály a vitamíny.

Zložky, ktoré má med, “navyše” majú pre konzumenta zdravotné prínosy. Okrem toho, cukor má vyšší glykemický index (GI) ako med, čo znamená, že rýchlejšie zvyšuje hladinu cukru v krvi. Je to spôsobené vyšším obsahom fruktózy a absenciou stopových minerálov.

Med má o niečo viac kalórií ako cukor, hoci je sladší, takže na osladenie potrebujete menšie množstvo. Obe sladidlá však môžu pri nadmernom používaní viesť k priberaniu. 

Čo je zdravšie sladidlo? Med alebo cukor?

Ak odhliadneme od množstva kalórií, med je jednoznačne zdravšia alternatíva sladidla, a to práve vďaka svojmu zloženiu. Obsahuje: 

  • enzýmy;
  • aminokyseliny;
  • vitamíny skupiny B;
  • vitamín C;
  • minerály;
  • antioxidanty.

Mnohé z antioxidantov nachádzajúcich sa v mede sú klasifikované ako flavonoidy. Flavonoidy majú protizápalové vlastnosti, ktoré určite oceníte v prípade ochorenia. 

Med je tiež menej fabricky spracovaný ako cukor, pretože sa zvyčajne pred použitím iba pasterizuje. Surový med je tiež jedlý a obsahuje viac antioxidantov a enzýmov ako pasterizované odrody. Odporúčame vám vyskúšať med s peľom propolisom a materskou kašičkou.

Môžeme teda konštatovať, že med je zdravšie sladidlo ako cukor, no dávajte si pozor na to, kde med nakupujete. Často môžete v obchodoch objaviť chemicky spracovaný med z neznámeho zdroja alebo dokonca iba falošný med, ktorý je len zmes cukrov. 

Ak chcete okrem sladenia čerpať aj zdravotné benefity medu, nakupujte med z overených zdrojov, len tak budete mať istotu, že váš med obsahuje zdraviu prospešné zložky.  Ideálne od lokálneho včelára ktorému dôverujete. Budeme radi, keď vyskúšate aj medy z našej rodinnej včelej farmy.