V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Môže vaše dieťa jesť med?

dreamstime_xs_44451347

Ide o jednu z najčastejších otázok, ktorú si matky kladú, na ktorú sa pýtajú doktora alebo odpoveď hľadajú na internete. Často sa to pýtajú aj nás v Medárni.

V našom článku sa pokúsime odpovedať na túto otázku. Med je zdravou a prírodnou potravinou. Napriek tomu ho neodporúčame podávať dieťaťu do 12 mesiaca života. Prečo je tomu tak?

Med môže obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá sa môže rozvíjať v telíčku dieťaťa a môže spôsoboť botulizmus detí, čo je veľmi zriedkavé ochorenie a môže byť smrtelné.

Tieto spóry sú zvyčajne neškodné pre dospelých a deti staršie ako 1 rok, pretože mikroorganizmy v črevách zabraňujú rastu baktérií.

Symptómy botulizmu dieťaťa:

- ťažkosti s dýchaním

- svalová slabosť

- zápcha

- uvoľnená čeľusť (problémy so saním)

- letargia a nadmerné slzenie

- slabý plač

Ak máte podozrenie z botulizmu, odporúčame ihneď navštíviť doktora a zoberte aj vzorku jedla, ktoré obsahovalo med. Botulizmus je možné úplne vyliečiť, ak je diagnostikovaný a liečený včas.

Je bezpečné, aby dojčiaca matka konzumovala med?

Väčšina matiek má za to, že med v období dojčenia nemôžu jesť. Myslia si, že vďaka dojčeniu sa botulizmus v mede môže preniesť do dieťaťa cez materské mlieko. Je tomu naozaj tak? Stránka infantbotulism.org uvádza, že konzumácia medu je pre dojčiacu matku bezpečná a neprenáša sa prostredníctvom dojčenia na dieťa.

Buďte však opatrní...pri kontakte s medom si dôkladne umyte ruky a tiež ho odstráňte z povrchov, ktoré by sa mohli dostať do styku s ústami dieťaťa. Niektoré matky namáčajú detský cumlík do medu, aby bol pre dieťa sladký a lákavý. Toto určite neodporúčame robiť, mohla by to byť život ohrozujúca chyba.

Ak Vás zaujíma, či je propolis vhodný pre deti, odporúčame vám článok: Sú propolisové kvapky vhodné pre deti?

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz