V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včely zvíťazili! A my spolu s nimi! EÚ zakázala niektoré pesticídy!

EÚ zakázala tri najrozšírenejšie neonikotinoidné látky, ktoré ohrozujú zdravie včiel. Neonikotinoidom sa dáva za vinu zásadný podiel na masívnom úhyne včiel a ďalšieho hmyzu opeľujúceho rastliny.

O tom, čo to vlastne neonikotinoidy sú, som písal v článku Včelárenie vs. veľký biznis. Odporúčam prečítať.

Úplný zákaz vstúpi do platnosti do konca roku 2018 a znamená, že sa tieto neonikotinoidy nebudú môcť použiť nikde, okrem skleníkov, kde sa výskyt včiel nepredpokladá.

Vo februári 2018 bola zverejnená štúdia, ktorá preukázala, že včely a divoký hmyz sú ohrozované neonikotinoidmi a tieto sa kumulujú vo vode a aj v pôdeNeonikotinoidy pôsobia na nervový systém a preukázalo sa, že včelám poškodzujú pamäť.

V Nemecku nedávny prieskum preukázal, že sa počet liejúceho zmyzu znížil o ¾, takže sa začalo hovoriť o varovaní pred „ekologickým Armagedonom“.

Európský komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Litevec Vytenis Andriukaitis, povedal, že pohoda a zdravie včiel je pre neho zásadná téma, pretože se týka biologickej rozmanitosti, produkcie potravín i životného prostredia.“

Kooridnátor na záchranu včiel Martin Dermine, z Pesticide Action Network Europe, povedal: „Schváliť používanie neonikotinoidov pred cca 25 rokmi bolo chybou, ktorá viedla k ekologickej katastrofe. Toto hlasovanie má historický význam.

Proti rozhodnutiu vystupovali hlavne zástupcovia výrobcov pesticidov. Hovorca ich bruselskej lobistickej organizácie European Crop Protection Association Graeme Taylor povedal: „Europske poľnohospodárstvo v dôsledku dnešného rozhodnutia utrpí. Možno nie hneď. Možno nie zajtra. Ale v dlhodobom výhľade to poškodí výnosy.“ citoval jeho vyjadrenie denník Guardian.

Slovenská republika sa zdržala hlasovania a Česi boli dokonca proti zákazu.

Hlavný argument, a to ochrana včiel i divokého hmyzu nebol dostatočný ani pre Maďarsko, Rumunsko a Dánsko, ktoré tiež hlasovali proti.

Zákaz sa dotýká troch látok. Imidacloprid a clothianidin vyrába nemecký Bayer, thiamethoxam švajčiarska Syngenta. Európsky komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Vytenis Andriukaitis povedal: „Nikto teraz nemôže obviňovať Európsku komisiu, že by bola v rukách nejakej lobby.”

Zdroje:

https://www.medaren.sk/blog/110-vcelarenie-vs-velky-biznis

https://www.treehugger.com/environmental-policy/eu-declares-total-ban-bee-harming-pesticides.html

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/pesticidy-ohrozuju-vcely-potvrdila-dalsia-analyza/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz