V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Alergia na med: príčiny, príznaky, diagnostika, liečba

Alergické reakcie na med sú veľmi výnimočné, ale stojí za zmienku ich spomenúť. Aj preto, že mnohí z vás sa ste sa ma na to pýtali.

Konzumácia medu je populárnym spôsobom sladenia jedál a nápojov, pričom sa verí, že jeho mnohé zdravotné výhody pomáhajú organizmu od posilňovania imunity až po podporu tráviaceho systému. Zatiaľ čo mierne konzumovanie surového medu je zvyčajne považované za bezpečné, existujú určité situácie, kedy by mohol byť nebezpečný, a to pre alergikov na med. V niektorých prípadoch môžu príznaky, ktoré sa objavia po konzumácii medu, dokonca naznačovať alergickú reakciu, ktorá môže byť vážna.

V tomto článku, ktorý vychádza z informácií od Medicalnewstoday, preskúmame príznaky a symptómy, ktoré naznačujú, že konzumácia medu nie je dobrá pre váš organizmus, a tiež čo robiť, ak máte podozrenie, že prežívate nepríjemnú alergickú reakciu.

Aké sú príznaky, ktoré naznačujú, že konzumácia medu nie je dobrá pre váš organizmus?

Existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu naznačovať, že konzumácia medu nie je dobrá pre váš organizmus. Tieto príznaky zahŕňajú:

  1. Gastrointestinálne symptómy

Najčastejším príznakom spojeným s konzumáciou medu, ktorý nie je dobrý pre váš organizmus, je bolesť žalúdka. Symptómy môžu zahŕňať nadúvanie, nevoľnosť, zvracanie, tráviace ťažkosti a kŕče. Ak sa objavia tieto príznaky, prestante konzumovať med a vyhľadajte lekársku pomoc.

  1. Kožné alergie

U niektorých ľudí môže med spôsobiť kožné alergie. Jeden z najbežnejších symptómov kožnej alergie na med je vznik svrbiacich kožných vyrážok, podobných žihľavkám. Môžu sa objaviť kdekoľvek, ale často sa vyskytujú na tvári a trupe. Ak sa nechajú neliečené, tieto svrbiace oblasti sa môžu vyvinúť do závažnejších reakcií, ako je opuch a žihľavka.

3. Respiračné symptómy

U niektorých ľudí môže med spôsobiť aj respiračné symptómy. Môžu sa vyskytnúť ťažkosti s dýchaním, škriabaním a kýchaním. Ak začnete po konzumácii medu pociťovať tieto príznaky, vyhľadajte lekársku pomoc.

4. Anafylaxia

Anafylaxia je extrémna alergická reakcia, ktorá je spôsobená konzumáciou medu a môže ohroziť život. Symptómy anafylaxie zahŕňajú ťažkosti s dýchaním, opuch dýchacích ciest a anafylaktický šok, čo je extrémny pokles krvného tlaku. Ak máte podozrenie na anafylaxiu, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo robiť, ak máte podozrenie na alergickú reakciu na med?

Ak máte podozrenie, že máte alergickú reakciu na med, je rozumné vyhľadať lekársku pomoc. Alergológ môže zrealizvať testy na určenie, či naozaj ide alergickú reakciu na med a ak áno môže predpísať vhodnú liečbu. Je tiež dôležité prijať opatrenia na zabránenie konzumácii medu v budúcnosti. Váš lekár vám môže odporučiť vyhnúť sa medu po dobu dvoch až troch mesiacov a potom ho znovu zaviesť do stravy. Ak je to možné, môže sa vykonať test na kožu, aby sa určilo, či máte alergiu.

Konzumácia medu má určité zdravotné výhody, ale u niektorých ľudí môže spôsobiť aj nepriaznivé reakcie, od tráviacich problémov cez kožné alergie až po anafylaxiu. Ak sa po konzumácii medu vyskytujú akékoľvek vyššie uvedené príznaky, určite vyhľadajte lekársku pomoc. Je tiež dôležité prijať opatrenia na zabránenie konzumácii medu po dobu dvoch až troch mesiacov pred jeho znovuzavedením do stravy, aby ste zistili, či máte alergiu.

 
Foto: Freepik