V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

(AKTUALIZOVANÉ) Koronavírus: Infekčné ochorenie COVID-19 a jeho vplyv na včely a včelárov v Číne

coronavirus-COVID-19_220

Infekčné ochorenie COVID-19 je samo o sebe zlou správou. Je vyvolané koronavírusom  SARS-CoV-2. Aby sa zamedzilo jeho šíreniu, Čína pristúpila k obmedzeniu pohybu osôb, vrátane včelárov a tým pádom aj včiel.

Okrem tisícok obetí, ktoré podľahli novému vírusu sa obeťou infekčného ochorenia COVID-19 stal aj čínsky včelársky priemysel. Čína je najväčším producentom medu na svete s produkciou 500.000 ton medu ročne respektíve 1/4 celosvetovej produkcie. Aj preto tieto epidemiologické opatrenia budú mať vplyv na obchod s medom na celom svete. Čína vyváža až 100.000 ton medu do  a do USA.

Dopravné obmedzenia kvôli koronavírusu sú pre včelárov v Číne „len“ ďalším úderom v už aj tak náročnom podnikaní poznačenom zmenou klímy a rozšíreným používaním pesticídov, ktoré majú za následok nižšiu úrodu medu.

Med je jedna strana mince. Druhou stranou mince a ďalším problémom je opeľovacia činnosť včiel. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo patriacej pod OSN (angl. Food and Agriculture Organization, FAO), vďaka opeľovaniu máme asi 90 percent potravín. 70 percent opeľovania plodín realizujú práve včely. To zahŕňa až 85 percent ovocia v Číne, od jabĺk, pomarančov a hrušiek po broskyne, hrozno, mandle, či jahody v skleníkoch. Včely medonosné sa tiež bežne využívajú na opeľovanie, aby sa zvýšila produkcia aj mnohých iných plodín vrátane sóje, ktorá je pre Čínu veľmi dôležitá.

Podľa vyjadrenia Čínskej asociácie pre včelárske vedy (ďalej len „včelársky zväz“), epidemiologické opatrenia zabránili tomu, aby včelári presunuli svoje včelstvá na miesta s bohatým zdrojom nektáru. 

Jue je včelár z Xinjiangu, nachádzajúceho sa v severozápadnej Číne. Jue, že už celé dni nemôže spávať a veľmi sa obáva o jeho 300 úľov so včelími rodinami, ktoré sú umiestnené asi 200 kilometrov od miesta, kde je bohatý zdroj nektáru.

"Som naozaj znepokojený," povedal Jue. "Ak zahynú všetky moje včely, prídem o celoročný príjem," dodal 55-ročný kočovný včelár. V Číne je až 300.000 včelárov, ktorí môžu prísť o svoje živobytie.

Dňa 15.2.2020 vydal včelársky zväz oznámenie, v ktorom vyjadril ľútosť nad smrťou včelára, ktorý spáchal samovraždu po tom, čo nemohol premiestniť svoje včelstvá do oblastí, kde by sa jeho včely mohli prirodzene nakŕmiť nektáru a peľu. Obmedzenie pohybu malo za následok aj to, že v oblasti južnej provincie Yunnan, odkiaľ tento včelár pochádzal, nebolo k dispozícii ani žiadne krmivo pre včely.

Preklad: Milan Kozický

 Zdroje:

https://covid19data.com/2020/02/22/chinas-beekeepers-feel-the-sting-of-covid-19-epidemic/

https://www.reuters.com/article/us-china-health-beekeeping-idUSKCN20K14Q

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3052160/why-chinas-coronavirus-lockdowns-are-such-big-threat-beekeepers