V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Ako sa včelári v Toskánsku (Taliansko)

VC10_220

Toskánsko je región v strede Talianska. Je často považované za jeden z najkrajších regiónov Talianska a zároveň za jednu z najnavštevovanejších turistických destinácii.

Turisti často navštevujú také mestá ako Pisa, Florencia, Sena. Návštevníkov láka najmä kvalitné víno, jedlo, výtvarné umenie a architektúra. Okrem vina je Toskánko známe aj produkciou kvalitného a veľmi chutného medu často v Bio kvalite. Tradičnými baštami včelárenia a toskánskeho medu sú mestá Collesalvetti, Lunigiana, Motalcino, Mulazzo, Pontremoli.

Tentokrát som sa vybral na návštevu do rodinnej včelej farmy Villa i cipressi v Montalcine. Stretol som sa s Dariom, ktorý mi porozprával o rodinnej tradícii včelárenia. 

Dario, prečo si sa dal práve na včelárenie?

Včeláriť začal už môj starý otec pred 50 rokmi a tak som sa rozhodol nadviazať na našu rodinnú tradíciu.

 

A prečo začal včeláriť tvoj starý otec?

Pred 50 rokmi v tejto oblasti nebolo veľa včelárov a dopyt po mede prekračoval ponuku. Práca so včelami sa mu zapáčila a tak pri tom ostal. Pravdou je, že v tom čase bolo včelárenie oveľa jednoduhšie ako dnes. V tom čase starý otec nemal problémy s klieštikom včelím, čiže aj starostlivosť o včely bola pohodlnejšia a jednoduhšia. Taktiež klíma bola vhodnejšia, stabilnejšia a predvídatelnejšia ako je dnes a preto bol aj vyšší výnos medu na včeliu rodinu.

 

Koľko druhov medu dokážete vyprodukovať a musíte kvôli tomu svoje včelstvá presúvať - kočovať?

Vďaka kočovaniu (od marca do októbra) stáčame med až 15 krát v roku. Naša kočovná sezóna je dlhá vďaka tunajšej klíme. Včelstvá presúvame aj k pobrežiu mora, kde máme stanovištia včelstiev, vďaka ktorým máme napríklad eukalyptový med alebo rozmarínový med. V okolí Montalcina rastie prakticky počas celého roka lucerna siata, vďaka čomu máme aj vyslovene med z lucerny siatej. Máme napríklad aj miešaný kvetový med. Kvôli gaštanovému medu musíme taktiež kočovať. Je to naše najvzdialenejšie kočovné stanovište, je to asi 45 minút autom od našej farmy. Taktiež máme napríklad aj slnečnicový med a agatový med, lipový med.

 

Aká bola poslendná znáška agátového medu? Na Slovensku bola slabšia úroda, kvôli daždivému májovému počasiu...

Podobne to bolo aj u nás v Taliansku. Znáška agátového medu bola tento rok slabšia ako po iné roky. Cena agátového medu pôjde pravdepodobne hore.

 

Kolko stanovíšť včelstiev máte?

Máme 5 stanovíšt včelstiev, vrátane tohoto priamo na farme. 

 

Máte v ponuke aj ochutené medy? 

Áno, máme napríklad výborný čokoládový med, med s chilli ale taktisto med s orieškami.

 

Koľko ludí sa stará o včely na vašej farme? 

To je ťažko povedat, lebo okrem medu produkujeme aj víno. Na všetku prácu sme piati ľudia, no o včely sa väčšinou staráme traja. 

 

Znie to ako zaujímavý koncept a môžem povedať, že vaše medy sú neuveriteľne chutné. Zúčastnil si sa s medmi nejakej súťaže? 

Áno, tu v Montalcine máme každoročne vždy druhý týždeň v septembri podujatie pre včelárov, ktorého súčasťou je aj súťaž o najlepší med. Sútaže sa zúčastňujú včelári z celého Talianska, nielen z Toskánska. Napríklad minulý rok sme získali zlatú medailu za náš gaštanový med. 

 

Máte v Montalcine klub včelárov? 

Včelari z Montalcina sú v klube včelárov. Spojili sa tri provincie a vytvorili klub a teda sme súčasťou tohoto klubu. 

 

Koľko včelárov je v Montalcine? 

Okrem nás ešte ďalší 5 veľkovčelári, čo je dosť veľa na takéto malé mesto.

 

Je produkcia medu v Taliansku postačujúca? 

Nemyslím si, pretože najmä v supermarketoch sa nachádzajú medy z iných krajín, napríklad agátový med z Maďarska a medy z Číny. 

 

Koľko stojí kilo tvojho medu? 

Cena sa pohybuje okolo 13 eur za kilo, záleží na druhu medu. Napríklad kilo agátového medu predávame za 16 eur.

 

Predávaš med len tu priamo na farme alebo sa dá kúpiť aj niekde inde?

Náš med predávame vo viacerých obchodoch na území celého Talianska. Taktiež posielame medy poštou kdekoľvek na svete. 

 

Spomínal si, že okrem medu produkujete aj víno. Aké druhy vína produkujete? 

Montalcino je známe vďaka dvom druhom vína, ktoré produkujeme aj my, a to: Rosso a Brunello de montalcino. Naša ročná produkcia je 20000 fliaš a vinice sa rozprestierajú na 4 hektároch. 

 

Aký druh včiel chováte a aké včelie úle používate?

Chováme tzv. Talianske včely (Apis mellifera Lugistica). S týmito včelami máme najlepšie skúsenosti a sú najrozšírenejším druhom chovaných včiel v Taliansku.

Používame nami vyrobené 9 rámikové nadstavky, ktoré sú nižšie ako plodisko. Nie je to Langstroth. Našim úlom a mierke rámikov sme nedali špecifický názov.

 

Máte v Taliansku problém s morom včelieho plodu? Stretol si sa s tým aj osobne? Taktiež musíte spáliť všetky včelstvá po zistení nákazy?

Osobne som sa s morom včelieho plodu nestretol a pokiaľ viem, tento problem nemali ani iní včelári v Montalcine. V niektorých iných oblastich Talianska mali včelári problém s morom včelieho plodu. Existuje účinný spôsob sterilizácie úľov, takže u nás sa našťastie nič páliť nemusí.

 

Ako je to s rozšírením Sršňa afrického na územi Talianska?

V Taliansku sa už bohužiaľ nachádza aj Sršen africký. Našťastie na juhu Toskánska sme ho ešte nespozorovali. Na severe Talianska s ním majú relatívne veľký problém. Ako proti nemu bojovať? Tak to som zatiaľ neriešil, takže neviem.

 

Ako dlho sa venujete produkcii vína?

Víno produkujeme 25 rokov, čiže najskôr sme včelárili a následne zo zarobených peňazí sme vybudovali vinnú pivnicu, kúpili sme pozemky, kde sme následne vysadili vinič. 

 

Na záver sa ešte vráťme ku včelám. Ako bojujete voči klieštikovi včeliemu? Používate nejakú chémiu alebo len prírodné liečivá?

Na našej farme používame výhradne prírodné liečivá. Používame kyselinu sťavelovú. Včeliu matku oddelíme od včelstva a keď sa už v úle nenachadza ani jeden včeli plod, potom včely preliečime. Vzhľadom ku klimatickým zmenám a miernym zimám včelia matka kladie vajíčka takmer počas celého roka, Snažíme sa prispôsobiť klimatickým zmenám a každý rok skúšame iný spôsob liečenia.

Ďakujem za rozhovor Dario, nech sa Ti darí!

 

Máte cestu do Toskánska? Radi by ste navštívilu túto rodinnú včeliu farmu, ochutnali kvalitný med a výborné víno? Určite Dária navštívte. kontakt: www.villacipressi.it alebo na instagrame @villaicipressi

Autor článku: Milan Kozický