V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včelárenie vo Vietname na ostrove Phu Quoc /2./

vietnam2_220

Ostrov Phu Quoc je najväčší ostrov vo Vietname s rozlohou 574 km2. Na tomto ostrove sa nachádza niekoľko včelích fariem. Ja som sa vybral na návštevu do tej najstaršej ekologickej včelej farmy na ostrove.

Včelia farma sa nachádza na pokraji prírodnej rezervácie, kde rastú rôzne tropické ovocné stromy. Tieto sú považované za bohatý zdroj včelieho peľu a nektáru. Ak vás zaujímajú všeobecné informácie o včelárení vo Vietname, odporúčam Vám môj článok Včelárenie vo Vietname.

Na farme som sa stretol a porozprával s Linh, ktorá pracuje na včelej farme 4,5 roka. A tu je rozhovor:

O koľko včelích rodín sa staráte?

Na farme sa starame o 31 včelích rodín. Na úplnom začiatku sme si včeli doviezli zo zahraničia. Miestny colný úrad zadržal včelie úle so včelami na 21 dní kvôli karanténe. Včielky to bohužial neprežili. Ani tento negatívny zážitok nás však neodradil a farmu sme napokon vybudovali.

Beriete všetok med zo včelích úľov?

Nie neberieme, časť medu vždy nechávame včelám. Niektorí včelári berú včelám všetok med a robia to veľmi nešetrný spôsobom, kedy bohužiaľ ničia aj včelí plod. Mnohé včelie farmy vo Vietname sa zaujimajú len o to, aby mali čím viac medu, čím viac zisku bez ohľadu na záujem včiel. To našťastie nie je náš prípad. 

 

Ako často stáčate med? 

Med stáčame každé 2-3 týždne. je to tak len počas sezóny sucha, a teda od začiatku novembra do konca apríla. Naše úle sú zložené zo 7 rámikov a med stáčame z maximálne 3-4 rámikov. Používame pritom ručný medomed. Počas sezóny dažďov je tiež znáška medu, no táto postačuje akuráť na pokrytie potrieb včelstiev. Z toho dôvôdu im tento med neberieme a včely cukrom nedokrmujeme. Teda dokrmujeme vo veľmi výnimočných prípadoch, a to keď počas sezóny dažďov veľmi dlho prší.

 

Aké druhy medu máte v ponuke?

Ponúkame surové (raw) medy ale aj ochutené medy. Ponúkame med z tropických kvetov, med s kávou, med s čiernym korením, med so zázvorom, med s klinčekmi, med s kurkumou, med s tea tree, med s durianom, med so škoricou a med s cesnakom. Všetky naše medy môžete ochutnať priamo na našej farme.

 

Aké produkty okrem včelieho medu ponúkate?

Ponúkame na predaj aj včelí peľ. Ponúkame rôzne balzamy na pery a tiež mydlá.

 

Chováte včely len v úloch na rámikoch?

Nie, chováme aj včely, ktoré si stavajú prirodzené dielo, no týmto med vôbec neberieme. Do týchto úľov zasahujeme len výnimočne.

 

Aké druhy včiel chováte?

Chováme tu miestne včely a tiež včely dovezené z Talianska.

 

Ako získavate nové včelie rodiny?

Tu je dosť typické, že včely sa nasťahujú do prázdnych úľov, preto máme vždy nejaké prázdne včelie úle k dispozícii. Samozrejme nie je to jediný spôsob získavanie nových včelích rodín, no určite je jeden z najzaujímavejších. 

 

Keď sme už pri včelích úľoch, máte ich všetky pekne pomaľované, veľmi sa mi to páči.

Áno, všetky naše úle maľujú deti. Organizujeme letné tábory pre deti z lokálnej komunity. Vďaka týmto táborom a aktivitám deti pochopia dôležitosť včiel a zistia, že včely nie sú len o mede ale ich význam je oveľa hlbší.

 

Čomu sa tu venujete okrem chovu včiel?

Na našej včelej farme pestujeme bambusové stromy, z ktorých sa vyrábajú tašky, keďže u nás vo Vietname máme veľký problém s plastovým odpadom. Taktiež pestujeme zázvor, citronovú trávu, zelené banány, bazalku, jackfruitdurian, kešu orechy a mnohé iné tropické byliny stromy a kry. Keďže sa venujeme ekologickému poľnohospodárstvu, nepoužívame žiadnu chémiu, ktorá by mohla včelám uškodiť. Chováme aj sliepky, z ktorých výkalov je výborné hnojivo.

 

Linh, ďakujem za rozhovor a nech sa Vám aj Vašim včielkam darí.

Ďakujeme. Nech sa darí aj Vám a pozdravujeme všetkých včelárov na Slovensku. :)

 

Pokiaľ máte vzťah k prírode, máte radi včely, med a ekologické poľnohospodárstvo, toto miesto je určené práve pre vás. Včelia farma sa nachádza na: Hamlet 2, Cua Can, Phu Quoc, Vietnam

Nech sa páči, tu je aj webové sídlo včelej farmy na Phu Quoce: http://www.phuquocbeefarm.com/

Sú aj na facebooku: https://www.facebook.com/phuquocbeefarm/

Autor článku: Milan Kozický, včelár