V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včelárenie vo Vietname /1./

vietnam1_220

V živote som toho precestoval relatívne veľa. Možno to znie ako klišé, no na cestovaní mám najradšej spoznávanie nových ľudi, kultúr, miest, nových chutí, voní a samozrejme nenechám si újsť ani zaujímavú konverzáciu s miestnymi včelármi, vrátane návštevy miestnych včelích fariem.

Cestovanie a včelárenie sú mojou vášňou, preto takéto výlety považujem nielen za odborne obohaujúce, ale pre mňa je to aj neskutočný relax. Ale poďme už k Vietnamu :) 

Ako sa včelári vo Vietname?

To, ako sa včelári vo Vietname, je veľmi tažké zhrnúť do pár viet. Vietnam je veľmi rozmanitý, má vysokú úroveň biodiverzity a jeho podlhovastý tvar je dôvodom k tomu, že v rôznych častiach krajiny sú iné klimatické podmienky. Práve preto každá oblasť Vietnamu má inú techniku včelárenia. Taktiež v niektorých oblastiach krajiny sú len miestne včelárske organizácie, iné spadajú pod národnú včelársku asociáciu. 

Klimatické zmeny vo Vietname a včelárenie

Vietnam je druhým najväčším ázijským producentom a vývozcom medu. Ročný vývoz medu predstvuje až 48.000 ton. Najväčšími dovozcami medu z Vietnamu sú USA (viac ako polovica produkcie) a tiež Austrália.
Avšak klimatické zmeny sa nevyhli ani tejto časti Zeme. Sú tu dlhšie obdobia sucha ako v minulosti a včelári sú nútení presúvať svoje včelstvá (kočovať) oveľa častejšie. Predpokladá sa, že za posledné roky je vo Vietname o 20% menej včelstiev ako pred tým. Včelári to pripisujú kombinácii faktorov, a to suchu, menšiemu počtu rastúcich nektarodajných rastlín, ale aj nižším výkupným cenám medu na medzinárodnom trhu.

Podľa výskumného a vývojového centra sídliaceho v Hanoji je ázijská včela oveľa efektívnejšia pri práci s obmedzenými zdrojmi ako Apis mellifera, ktorú poznáme z našich podmienok v Európe. O detaily výskumu som požiadal toto centrum, možno napíšem aj o tom odborný článok. 

Aké včely vlastne vo Vietname majú?

Vo Vietname včelári chovajú najmä šesť druhov včiel (Apis laboriosa, Apis dorsata, Apis mellifera, Apis cerana, Apis andreniformis, Apis florea), no taktiež osem druhov nebodavých druhov včiel (Trigona laeviceps, Trigona ventralis, Trigona pagdeni, Trigona gressitti, Trigona fuscobalteata Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona Trigona iridipennis) a dva druhy čmeliakov (Bombus haemorrhoidalis, Bombus breviceps) Všetky tieto druhy včiel pochádzajú z Vietnamu s výnimkou Apis mellifera. 

V súčasnosti sa vo Vietname nachádza takmer 1 500 000 včelích úľov (včelstiev) Apis mellifera a Apis cerana. Tieto druhy včiel spolu s Apis dorsata sú zodpovedné za väčšinu včelích produktov vyrobených v krajine. Apis dorsata sú včely žijúce na stromoch, preto sa do štatistík nepočítajú.

Včelárenie - doležitá ekonomická aktivita 

Med je pre Vietnam dôležitou komoditou a včelárenie doležitou ekonomickou aktivitou, pretože najma v odľahlých horských oblastiach Vietnamu výrazne zmierňuje chudobu. Včelárenie tu podporujú rôzne vládne aj mimovládne zahraničné organizácie. 

Akými chorobami trpia včely vo Vietname?

Podobne ako u nás na Slovenku, aj vietnamské včely trpia na Nosemu, rôzne parazitné roztoče ako klieštik včelí (Varoa destructor) 
Včelári (aspoň tí, ktorých som navštívil) sa snažia liečiť včely biologicky a nie chemicky. 

Ak sa Vám tento článok páčil, a radi by ste sa viac dozvedeli o včelárení vo Vietname, tu je môj článok o návšteve včelárov na ostrove Phu Quoc:

Včelárenie vo Vietname na ostrove Phu Quoc /2./

 

Autor článku: Milan Kozický, včelár