V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Účinky použitia medu na rany

med_pohar_220

Viete, prečo sa pri konzervovaní potravín používajú látky ako soľ, ocot a cukor

Sú antibakteriálne, vytvárajú prostredie, v ktorom baktérie nemôžu prežiť. Neuveriteľne sladká tekutina, ktorú nazývame med nie je v tomto smere žiadnou výnimkou. Med sa už dlho používa v tradičnej medicíne na liečbu a hojenie povrchových rán. Existujú dôkazy, že med sa používal na liečbu a hojenie rán už pred viac ako 2000 rokmi.

Účinky medu

Antibakteriálny účinok medu sa môže líšiť v závislosti od typu kvetov, z ktorých bol použitý nektár, aby sa med získal. Predpokladá sa, že manukový med (včely zbierajú nektár z kvetov manuka) je oveľa účinnejší ako iné druhy medu, pokiaľ ide o hojenie rán. Mám za to, že nielen manukový med je vhodný na hojenie rán. V domácich podmienkach používame náš domáci med na liečenie rán a výsledky su často ohromujúce.

Treba povedať, že konvenčná medicína nedávno znovu objavila med a jeho schopnosť účinkovať aj tam, kde sú moderné liečebné metódy nedostatočné alebo už neúčinné. Zaujímavé je, že sa ukázalo, že med môže účinne neutralizovať určité typy baktérií, ktoré sa stali rezistentnými voči antibiotickej liečbe. Z tohto dôvodu sa med používa na liečbu ťažko liečiteľných rán.

Sila medu

V mede sa nachádza enzým, ktorý pri riedení produkuje peroxid vodíka vhodný na čistenie rán. Štúdie o mede identifikujú mnoho ďalších bioaktívnych zložiek v mede. Bioaktívny znamená, že pracujú na bunkách a tkanivách živých organizmov. Vďaka týmto zložkám sa med považuje za „biologický obväz na rany”.

Čiže med pomáha uzdravovať rany. Intenzívna sladkosť medu má za následok vytiahnutie lymfatickej tekutiny z tkanív, ktoré ranu obklopujú. Táto lymfatická bunka je životne dôležitá pre liečenie rany a spolu s lymfou vyvíja med aj baktérie, ktoré potom nie sú schopné prežiť v príliš sladkom prostredí, ktoré vytvorili.

Výhody medu pri ošetrovaní rán

podporuje hojenie

rýchlo odstraňuje infekcie bez negatívnych vedľajších účinkov

stimuluje imunitný systém

podporuje rast tkaniva na rane

potláča zápal a použitie medu na rane môže viesť k zníženiu bolesti a opuchu rany

Ďalším účinkom použitia medu na ošetrovanie rán je odstránenie nepríjemného zápachu, ktorý často sprevádza ranu. Výhodou medu je aj to, že odstraňovanie obväzu z rany ide oveľa ľahšie, pričom všetky mŕtve tkanivové bunky sa odstránia spolu s medom, zatiaľ čo takéto odstránenie obväzu zabezpečí ochranu novo vypestovaných buniek. Takže odstraňovaním obväzu sa nepoškodia.

Použitie medu na ranách má preto za následok oveľa menej zjazvenú pokožku ako pri použití iných postupov a metód. Mnohí ľudia med jednoducho aplikujú priamo na postihnutú oblasť. Med sa často používa na rezné poranenia, modriny, popáleniny (vrátane opálenia od slnka) a diabetické vredy na nohe. Je tiež dobré vedieť, že okrem liečby rany med môže byť tiež použitý na úľavu od žalúdočných vredov, hnačky, astmy, kašeľ či pri sennej nádche.