V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Výskum ukázal, aký vplyv na zdravie malo 6-mesačné užívanie materskej kašičky

Včelia materská kašička je vylučovaná žľazami včiel robotníc (Apis mellifera) medzi šiestym až dvanástym dňom ich života a je nevyhnutnou potravinou pre vývoj včelej matky. Materská kašička je komplexná látka obsahujúca jedinečnú kombináciu bielkovín (12 - 15 %), cukrov (10 - 12 %), lipidov (3 - 7 %), aminokyselín, vitamínov a minerálov. 

Aký vplyv mala materská kašička na zdravie dobrovoľníkov?

Blahodárne účinky materskej kašičky sa prejavilii už pri včelách. V porovnaní s krátko žijúcimi a neplodnými včelami sa včelia matka, ktorá sa kŕmi výlučne kašičkou, vyznačuje predĺženou životnosťou a dobre vyvinutými pohlavnými žľazami.

Preto sa materská kašička používa ako doplnok na podporu zdravia, proti starnutiu alebo riešenia neplodnosti.

Preukázalo sa, že včelia materská kašička vykazuje u experimentálnych zvierat veľa farmakologických aktivít vrátane protinádorových, antioxidačných, protizápalových, antibakteriálnych, antialergických a anti-aging vlastností. Perorálne užitie zlepšuje metabolizmus lipoproteínov a znižuje hladinu celkového cholesterolu.

Materská kašička tiež vyvolala vyšší obsah testosterónu a intenzívnejšiu spermatogenézu v semenníkoch škrečkov. 

Materská kašička je často prijímaným doplnkom výživy pre zdravie, ale jeho účinky na človeka nie sú dobre známe. Vedci sa tieto účinky rozhodli preveriť aj u ľudí. Vybrali si zdravú, randomizovanú skupinu dobrovoľníkov.

Cieľom bolo vyhodnotiť účinky dlhodobého užívania materskej kašičky na človeka. Materskú kašičku užívali každý deň po dobu 6 mesiacov. Aby sa výsledky dali porovnať, vedci si zvolili placebo skupinu, ktorej podávali 6 mesiacov len sladký roztok. 

Aké boli výsledky po 6 mesiacoch užívania materskej kašičky? 

Šesťmesačné užívanie včelej materskej kašičky u ľudí zlepšilo erytropoézu, glukózovú toleranciu aj duševné zdravie. Ukázala sa zvýšená hladina testosterónu u mužov a vyvážená hladina hormónov u žien po menopauze.

Ukázali sa rovnaké účinky ako pri zvieratách. Včelia materská kašička blahodárne pôsobí na celkové zdravie organizmu, proti stresu, zlepšuje zdravie pohlavných orgánov a spomaľuje starnutie. 

Celý výskum si môžete prečítať tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499288/

Ak sa chcete dozvedieť viac o včelej materskej kašičke, prečítajte si aj náš článok: Materská kašička - elixír plodnosti včelej kašičke.

Materskú kašičku si môžete kúpiť v našom eshope.