V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Včelí peľ: Chemické zloženie a terapeutické použitie

Včelí peľ je cenný apiterapeutický produkt, ktorý prírodná medicína veľmi oceňuje kvôli potenciálnemu používaniu v medicíne a zdravej výžive. Má množstvo blahodárnych účinkov na zdravie človeka a používa sa ako súčasť apiterapie. Vedci skúmali prospešné vlastnosti včelieho peľu a hľadali ich terapeutické využitie. 

Chemické zloženie včelieho peľu

Apiterapeutiká sú prírodné látky, ktoré obsahujú skupiny chemických zlúčenín so schváleným účinkom a rozsahom aktivity. Chemické zloženie jedného z najznámejších apiterapeutík, včelieho peľu, silne závisí od zdroja rastlín a geografického pôvodu spolu s ďalšími faktormi. Tými sú okrem iného aj typ pôdy a aktivita včiel. V zložení včelieho peľu je asi 250 látok vrátane aminokyselín, lipidov (triglyceridov, fosfolipidov), vitamínov, makro- a mikroživín a flavonoidov.

Farba peľu je rôzna - od žiarivo žltej po čiernu. Peľový kôš, v ktorom včela prinesie peľ do úľa, sa zvyčajne skladá z peľu jednej rastliny. Niekedy sa však stane, že včely zbierajú peľ z mnohých rôznych druhov rastlín. Do skupiny rastlín, z ktorých sa zbiera iba peľ, patrí mak, kukurica a vlčí bôb, zatiaľ čo z iných medonosných rastlín včely zbierajú nektár aj peľ. Včely nezbierajú peľ z tráv.

Peľ obsahuje v priemere 22,7 % bielkovín, vrátane 10,4 % esenciálnych aminokyselín, ako sú metionín, lyzín, treonín, histidín, leucín, izoleucín, valín, fenylalanín a tryptofán. Tieto bielkovinové prvky sú nevyhnutné pre život a organizmus ich nedokáže syntetizovať sám. Okrem toho, v peli existuje značné množstvo nukleových kyselín, najmä ribonukleových. Tráviteľné uhľohydráty sa v peli vyskytujú v priemere v množstve 30,8 %. Redukujúce cukry, hlavne fruktóza a glukóza, sú v tomto produkte prítomné asi 25,7 %.

Potencionálne terapeutické využitie včelieho peľu

Včelí peľ sa používa pri apiterapeutickej liečbe, pretože demonštruje rad účinkov, ako sú fungicídne, antimikrobiálne, antivírusové, protizápalové, imunostimulačné a funguje aj ako lokálne analgetikum.

Apiterapia je čoraz viac uznávaná medzi súčasnými a konvenčnými liečebnými metódami. Literárne údaje naznačujú, že antioxidačné, imunomodulačné, epitelizačné urýchľujúce vlastnosti a bakteriostatické a anestetické vlastnosti potvrdzujú vhodnosť použitia na zmiernenie popálenín. Rovnako dôležitým faktom je tiež to, že peľ má silný protizápalový účinok, skracuje dobu hojenia, znižuje nepohodlie v trvaní aj intenzite ochorení a je rozhodne menej nákladný. Mechanizmus zápalového účinku spočíva v inhibícii aktivity enzýmov zodpovedných za vývoj mediátorov zápalového procesu v tkanivách. Za tieto účinky sú zodpovedné hlavne flavonoidy a fenolové kyseliny, ale tohto procesu sa zúčastňujú aj mastné kyseliny a fytosteroly.

U dospelých sa terapeuticky peľ aplikuje 20 – 40 g každý deň, čo je cca 3 – 5 čajových lyžičiek. Pre deti sa odporúča menšia dávka, stačí 1 – 2 čajové lyžičky denne. Pre zlepšenie problémov sa peľová terapia odporúča po dobu 1 – 3 mesiacov a  môže sa opakovať 2- až 4-krát ročne. Najvhodnejšie obdobie na túto formu apiterapie je medzi zimou a jarou a medzi letom a jeseňou. Spravidla sa pri kombinovanej liečbe spolu s inými liekmi a pri chronických ochoreniach používa menšia dávka peľu.

Prečítajte si celý výskum tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/