V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Recepty na zdravé maškrty - ochutený med s ovocím ako hlavná ingrediencia

Ochutené medy z našej ponuky obsahujú veľké množstvo antioxidantov, podporujú imunitu a niektoré ochutené medy možno považovať za spojenie dvoch superpotravín do jednej. S medom v kombinácii s ovocím sa dajú vytvoriť rôzne skvelé a chutné maškrty.

Je množstvo receptov na zdravé maškrty, kde viete využiť kombináciu medu a ovocia. Prinášame vám naše 3 obľúbené.

Medové koláčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 175 g masla, 110 g hrozienok namočených do rumu, 1 lyžičku perníkového korenia, štipku soli, 1 vajce a 1 žĺtok, 150 g medu. 

Postup: Múku premiešanú s práškom do pečiva prstami prepracujeme s maslom na mrveničku. Primiešame hrozienka s korením, pridáme vajce a žĺtok, med a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na 0,5 cm placku, z ktorej vykrajujeme kolieska. Rozpálime panvicu potretú tukom a na nej po oboch stranách kolieska dozlatista opečieme. Vychladnuté potrieme rozmixovaným ovocím zmiešaným s mletými orechmi s medom a voňavým korením. 

Plnené medové mafiny

Potrebujeme: 4 lyžice masla, 5 lyžíc medu, 1 hrnček bieleho jogurtu, 1 vajce, nastrúhanú kôru z jedného citróna, 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, pol hrnčeka celozrnnej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, štipku nastrúhaného muškátového orieška. Rúru vyhrejeme na 190 °C.


Postup: Rozpustíme a zmiešame maslo s medom a necháme trochu vychladnúť. Rozšľaháme jogurt, citrónovú kôru a šťavu, pridáme maslo s medom, ostatné suroviny vymiešame na hladké cesto. Cestom do 2/3 naplníme formičky a na plechu pečieme 20 až 25 minút, pokiaľ nie sú mafiny navrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, ale nelepkavé. Po vychladnutí mafiny vydlabeme a naplníme zmesou rozmixovaného čerstvého ovocia s nasekaným sušeným ovocím a orieškami. 

Medové palacinky

Potrebujeme:  200 ml mlieka, 120 g hladkej múky, 1 vajce, 1 lyžica medu, 10 g cukru, mleté ​​orechy, čokoláda, citrónová kôra, šľahačka, ovocie na ozdobenie

Postup: Do mlieka vmiešame cukor, med a múku, pridáme trochu nastrúhanej citrónovej kôry, rozklepneme vajcia, zmes riadne rozmiešame a necháme 15 minút odpočinúť. Potom cesto nalievame na panvicu s rozpáleným olejom a palacinky osmažíme. Hotové palacinky potrieme medom, ozdobíme čokoládou, šľahačkou a ovocím a posypeme podľa chuti nasekanými olúpanými orechy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz