V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Zázračný tanec: Včely komunikujú pomocou včelieho tanca

Včely sú fascinujúce tvory, ktoré využívajú úžasné spôsoby komunikácie. Okrem iných metód využívajú aj zvláštny tanec na to, aby si navzájom prenášali informácie o zdroji potravy. Tento fenomén, známy ako "včelí tanec", je záhadný a zaujímavý jav, ktorý nám dáva náhľad do fascinujúceho sveta včiel a ich komunikácie.

Včelí tanec bol objavený a popísaný slávnym rakúskym biológom Karlom von Frischom, ktorý za to získal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu v roku 1973. Vo svojich štúdiách pozoroval a skúmal správanie včiel v blízkosti úľa a zistil, že včely dokážu komunikovať s ostatnými členmi včelieho spoločenstva pomocou tancov.

Druhy včelích tancov

Včelí tanec je neskutočne sofistikovaný spôsob komunikácie, ktorý včely používajú na to, aby si navzájom oznamovali polohu zdroja potravy. Včely, ktoré objavia nový zdroj nektáru alebo peľu, sa vrátia do úľa a informujú ostatné včely o svojom objave tancovaním.

Existujú dva hlavné druhy včelieho tanca - kolmý tanec a kruhový tanec. Kolmý tanec sa používa na oznamovanie zdroja potravy vzdialeného viac ako 100 metrov od úľa. Včela tancuje na pevnom mieste, pohybuje sa nahor a nadol a zároveň kýva bokmi. Smer a rýchlosť jej pohybu a frekvencia kývania oznamujú ostatným včelám smer, vzdialenosť a kvalitu zdroja potravy. Je to neuveriteľné, však?

Kruhový tanec sa používa na oznamovanie zdroja potravy, ktorý je blízko úľa, menej ako 100 metrov. Včela tancuje v kruhu a pri tomto tanci vykonáva sériu oblúkovitých pohybov, kde každý oblúk reprezentuje jeden prelet k zdroju potravy a návrat späť do úľa. Ostatné včely sa riadia smerom a dĺžkou oblúkov, ktoré včela tancuje, aby sa dostali k zdroju potravy.

Okrem toho, včelí tanec obsahuje aj iné dôležité informácie. V súvislosti s tancovaním včela uvoľňuje feromóny, ktoré oznamujú aj kvalitu a množstvo potravy. Včely, ktoré sú svedkami tohto tanca, si tieto informácie zapamätávajú a vydávajú sa na cestu za zdrojom potravy na základe týchto pokynov.

Zázračný aspekt včelieho tanca spočíva v tom, že včely dokážu komunikovať bez použitia zvuku alebo vizuálnej komunikácie, len pomocou svojho pohybu a feromónov. Je to úžasné a neuveriteľné, ako tieto malé tvory dokážu takto komunikovať a koordinovať svoje činnosti.

Včelí tanec má významný vplyv na život včelieho spoločenstva. Pomáha včelám efektívne vyhľadávať potravu a zabezpečuje, že včely sa nezamotajú a nerozprúdia pri hľadaní zdrojov potravy v okolí úľa. Taktiež umožňuje včelám rýchlo reagovať na zmeny v dostupnosti potravy a optimalizovať svoje zbieracie aktivity.

Študovanie včelieho tanca nám dáva hlbší vhľad do ich komplexnej spoločenskej štruktúry a schopností. Včely sú fascinujúce tvory, ktoré majú veľa zaujímavých spôsobov, ako sa medzi sebou dorozumievať a organizovať svoj život. Výskum včelieho tanca je dôležitý aj pre lepšie porozumenie a ochranu týchto dôležitých opeľovačov, ktorí majú kľúčovú úlohu vo svete poľnohospodárstva a biodiverzity.

V skratke, včelí tanec je jedinečný a fascinujúci fenomén, ktorý nám ukazuje, aké úžasné a zázračné sú prírodné spôsoby komunikácie. Je to príklad neuveriteľných schopností, ktoré včely majú, aby si navzájom prenášali dôležité informácie a organizovali svoj život. Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto zaujímavom jave, neváhajte sa pustiť do hlbšieho výskumu a objaviť ďalšie tajomstvá včelieho sveta.