V prvom rade treba povedať, že pastovaný med nenosia včely z úľa. Pastovaný med sa stáva pastovaným až potom, čo ho včelár vyšľahá.

Teda pastovaný med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelí med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu.

Na pastovanie je najvhodnejší repkový med ale často sa požíva aj slnečnicový med alebo malinový med. Naopak, agátový med patrí medzi kvetové medy je tento na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch. Výsledkom šľahania medu je plnohodnotný med jemnej konzistencie, ktorá sa ani postupom času nemení.

Ďalšou výhodou pastovaného medu je to, že netečie, netuhne, je jemný, má výbornú chuť, má zachované všetky biologicky aktívne látky. Pastovaný med je bohatý na látky bielkovinovej povahy a celý rad vitamínov, napríklad B1, B2, B6, B12, C, E.

PREČO JEDEN MED KRYŠTALIZUJE SKôR A INÝ NESKôR?pastovany med, kremovy med, slahany med, vyslahany med, slovensky med, medaren

Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede. Med s vysokým podielom hroznového cukru (glukózy) kryštalizuje rýchlejšie, med s vyšším podielom ovocného cukru (fruktózy) pomalšie.

AKO VYROBIŤ PASTOVANÝ MED / KRÉMOVÝ MED?

Tu ponúkam zjednodušené vysvetlenie pre potreby laickej verejnosti...Med roztopíme pri teplote do 45 °C. Následne ho schladíme pod 20 °C a začneme trikrát denne miešať špeciálnym miešadlom určeným na pastovanie medu. Po niekoľkých dňoch med začne značne belieť a naberie perleťový lesk, ale ešte je tekutý. V tomto čase ho naplníme do fliaš, kde med „dôjde“ do konzistencie keď sa dá naberať lyžičkou alebo nožom, ale netečie. Takýto krémový med (za dodržania hygienických podmienok) počas doby kryštalizácie mechanicky miešajú a tým sa dosiahne, že po ukončení doby prirodzenej kryštalizácie zostane med ako pasta. Miešaním sa v šľahanom mede vlastne rozdrvia kryštáliky a následne už med nestuhne, ani nijako inak nemení svoju konzistenciu.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

MEDÁREŇ Pastovaný med 950g Pravý včelí med od včelára.. Product #: SK00040M based on 1 reviews Regular price: $10.50 $10.50

Pastovaný med 950g

Značka: MEDÁREŇ

Cena: 10.50 €

Dostupné možnosti

Doplnky:
* Vybrať druh medu:

Slovenský produkt z kvetov regiónu Požitavie - Širočina.

Kvetový med je prírodný koncentrát nektáru z kvetín a rastlín, v prevažnej väčšine z rastlín liečivých. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami- rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod. Kvetový med je veľmi cenným v prírodnom lekárstve.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E. Viac informácii o mede nájdete v článku Včelí med.

Slovenský výrobok
MEDÁREŇ Pravý včelí med
Saxana Pridané 26-02-2017 06:31 AM
Výborný šľahaný kvetový med. Zvyknem si ho dávať na cereálny chlieb. Pastovaným kvetovým medom začínam každé ráno. Ale len s malou lyžičkou. Hádam z toho nepriberiem ;) MŇAM :))
Napísať recenziu
ZleExceletné

Facebook komentáre