V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Bodla ma včela, čo mám robiť?

vcela_280

Ak vás bodne nejaký hmyz, či už včela, osa či sršeň, je potrebné miesto bodnutia poriadne prezrieť. Ak v mieste bodnutia uvidíte niečo hnedo-čierne, tak vás „uštipla“ včela a to, čo tam vidíte, je včelie žihadlo, ktoré je potrebné odstrániť. Ale ako na to?

AKO ODSTRÁNIŤ ŽIHADLO PO BODNUTÍ VČELOU?

Včela, ktorá Vás bodne do vašej kože žihadlom s jedovatým vačkom, vás už viac nebodne. Príde nielen žihadlo, ale i o kus zadočku a zažívacieho traktu a umiera. Je to smutné, ale tak to príroda zariadila.

Žihadlo nevyberáme úchopom, ale odstrňujeme ho prostredníctvom predmetu s ostrou hranou, či už pinzetou alebo vyškriabnutím prostredníctvom nechtu.

AKÝ JE ROZDIEL PRI BODNUTÍ VČELOU A BODNUTÍ OSOU ALEBO SRŠŇOM?

Osa a sršeň sú nebezpečnejší hmyz z toho dôvodu, že žihadlo ostáva po bodnutí v ich tele a pri ich vyššej agresivite ho môžu použiť opakovane. Bodnutie sršňom je často bolestivejšie ako bodnutie včelou a prejaví sa možno intenzívnejšou bolesťou a aj väčším opuchom. Pri bodnutí akýmkoľvek hmyzom netreba podliehať panike.

Citliví ľudia, najmä tí, ktorí majú nejaké alergické ochorenie, môžu užiť antihistaminikum, ktoré bežne užívajú, a to vo zvýšenej dávke.

Dezinfekcia koncentrovaným alkoholom sa odporúča hlavne pri bodnutí osou. Na miesto bodnutia  sa odporúča priložiť studený obklad.

Stav treba bodnutého človeka treba sledovať. Ak sa v mieste bodnutia vytvorí len bolestivý opuch, ktorý dosahuje najväčší rozsah na tvári a nič iné sa do polhodiny nedeje, ide v zásade o bežnú reakciu po bodnutí.

V prípade, ak sa objaví triaška, nevoľnosť alebo bolesti hlavy, treba vyhľadať lekára.

Určite však vyhľadajte lekára v prípade, že na ovocí, do ktorého ste zahryzli, bola včela alebo častejšie osa. Bodnutie v oblasti ústnej dutiny je životu nebezpečné aj pri normálnej reakcii u nealergika.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz