V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Netopier: Tajomstvo lietajúceho cicavca - opeľovača

Netopier220

 

Netopiere sú v dnešnej dobe asi najviac nenávidené cicavce. Spájame ich s novým infekčným ochorením COVID-19, vyvolaným koronavírusom SARS-CoV-2 a inými chorobami. Na druhej strane treba povedať, že sú to fascinujúce stvorenia a dôležitá súčasť ekosystému.

Sú dôležité od opeľovania až po to, že sa živia aj komármi. O tom, aké problémy spôsobil Covid-19 včelárom v Číne som opísal v článku: Koronavírus: Infekčné ochorenie COVID-19 a jeho vplyv na včely a včelárov v Číne.

Nielen obyvatelia jaskýň

Netopiere žijú od Austrálie až po tichomorské pobrežie Mexika. Samozrejme aj na Slovensku. Sú to cicavce visiace na stromoch, nachádzajúce sa vysoko v horách, ukryté v jaskyniach, skalných štrbinách, či v deravých strechách starých domov. Netopiere patria medzi najrozšírenejšie cicavce na Zemi a obývajú každý kontinent okrem Antarktídy. Tieto nočné tvory, ktoré tvoria asi 20% všetkých cicavcov sú druhým najbežnejším cicavcom po hlodavcoch. Tiež sú ako jediné cicavce schopné trvalého letu.

Aj keď sú netopiere v mnohých častiach sveta už stáročia považované za zlovestné bytosti, iba tri druhy netopierov skutočne pijú krv. Pomocou ostrých zubov strhávajú chlpy z kože svojej koristi. Následne urobia malý rez, aby zachytili krv. Ich zvyčajnými obeťami sú spiaci hovädzí dobytok a kone, no obeťami sa stali už aj ľudia. Môžu spôsobiť nepríjemné infekcie a choroby.

Slepý ako patrón či slepý ako netopier?

Existuje veľmi dobrý dôvod, prečo majú netopiere veľké uši: ozvena. Väčšina netopierov má veľmi slabý zrak a spolieha sa na sonar, aby v tme našli jedlo. V hrdle vytvárajú extrémne vysoké zvuky a premietajú ich vpred. Obrovské uši netopierov zachytávajú ozveny zvukov odrážajúcich sa od okolia, čo im umožňuje veľmi presne mapovať svoje okolie.

Bez netopierov by sme nemali avokáda, mangá alebo banány

Netopiere majú neuveriteľný ekologický význam, v neposlednom rade kvôli ich úlohe práve pri opeľovaní rastlín. Viac ako 500 druhov rastlín závisí od netopierov pri opeľovaní kvetín vrátane takých plodín ako banány, avokádo, mango či agáve. Niektoré netopiere, ako napríklad takzvaný mexický banánový netopier alebo netopier „s dlhými nosmi“, sú z tohto dôvodu vybavené mimoriadne dlhými jazykmi.

Dokonalí prenášači ochorení


Netopiere sú prirodzenými hostiteľmi niekoľkých vírusov, ako sú SARSMERSSARS-CoV-2 a prípadne Ebola, ako aj MarburgNipah a Hendra. Vedci sa domnievajú, že ich jedinečný imunitný systém im umožňuje prenášať smrteľné patogény na iné druhy živočíchov - vysoká telesná teplota a vysoká hladina interferónu (látka, ktorá aktivuje antivírusový stav tela) sú dve vlastnosti, o ktorých sa predpokladá, že vďaka nim sú netopiere zdravé.

Neporaziteľný cicavec...možno...

Aj keď netopiere majú iba jedno mláďa ročne, väčšina z nich žije oveľa dlhšie, ako mnohé iné cicavce. Životnosť niektorých druhov netopierov je v priemere až 30 rokov, zatiaľ čo najstarší vedcami zaznamenaný netopier mal až 41 rokov. Netopiere nestarnú. No, nie tak celkom :) Niektoré vedecké štúdie uvádzajú, že dôvodom ich dlhovekosti je ich jedinečná schopnosť predchádzať poškodeniu buniek a reparovať staršie poškodené bunky.

V každom prípade je to jedinečný cicavec, je súčasťou prírody, či sa nám to páči alebo nie. Treba to rešpektovať, netreba ich zabíjať a ani nenávidieť. Netreba sa ich báť, no treba mať pred nimi rešpekt. A asi ich netreba do budúcna ani jesť...pre istotu...

https://www.dw.com/en/bats-secrets-of-the-flying-mammal/g-52449336

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz