V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Tri zlaté medaily od Slovenskej akadémie vied

Milí priatelia a podporovatelia,

ak si kladiete otázku, kde môžete nájsť medy s najvyšším antibakteriálnym potenciálom, tak ste na správnej adrese.

Medy z MEDÁRNE majú najvyšší antibakteriálny potenciál. To netvrdíme my, ale Ústav molekulárnej biológie SAV.

Do Ústavu molekulárnej biológie SAV sme dali otestovať tri druhy medov z MEDÁRNE.

Agátový med

kvetový med,

slnečnicový med.

Všetky tri medy získali zlaté medaile a teda majú najvyšší antibakteriálny potenciál.

Na porovnanie v minulom roku sme dali otestovať agátový med a kvetový med a získali sme 2x striebro.

Čo je to antibakteriálna aktivita medu resp. prečo je antibakteriálny potenciál medu taký dôležitý?

Metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu, ktorú vyvinuli a optimalizovali na Ústave molekulárnej biológie SAV, v. v. i., sa v spolupráci so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom podarilo úspešne akreditovať Slovenskou národnou akreditačnou službou.

Z pomedzi členských štátov Európskej únie sa Slovensko stalo prvým kto ponúka akreditovanú metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu ako komerčnú službu pre včelárov a spotrebiteľov.

Predchádzala tomu analýza stoviek vzoriek medov rôzneho botanického a geografického pôvodu a viac ako 10-ročný výskum v oblasti biologických účinkov medu. Dostávame sa tak na vyššiu úroveň chápania, čo pre nás med znamená a aké má zdraviu-prospešné účinky. 

Ak sa o tejto metóde chcete dozvedieť viac, odporúčam web www.medovelaboratorium.sk

Med bez ohľadu na svoj pôvod disponuje biologickou aktivitou. To znamená, že med vďaka svojej komplexnosti a obsahu viac ako 200 rôznych látok pochádzajúcich zo včiel a rastlín, významne prospieva nášmu zdraviu.

Medy sa však svojim zložením líšia, a tým aj miera ich účinnosti. Najvýznamnejšiou a najviac preštudovanou biologickou vlastnosťou medu je antibakteriálna aktivita, teda schopnosť medu zabraňovať rastu baktérii, resp. ich usmrcovať.

Molekuly podieľajúce sa na antibakteriálnej aktivite sú častokrát zapojené aj do iných biologických účinkov medu -  antioxidačný, protizápalový alebo pôsobenie na hojenie rán. Preto strata alebo zníženie antibakteriálnej aktivity medu na úroveň pôsobenia len cukornej zložky odzrkadľuje aj stratu ostatných biologických aktivít medu.

Možno teda povedať, že antibakteriálna aktivita medu je etalón biologických vlastnosti medu.

  

Bronzová medaila zo Slovinska

Okrem troch zlatých medailí sme v tomto roku získali v medzinárodnej konkurencii prestížne ocenenie za kvalitu nášho medu, a to bronzovú medailu za kvetový med na včelárskej súťaži AGRA v Slovinsku.

Ochutnajte naše ocenené medy