V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Pomáha pohánkový med dobrej pamäti?

Pohánkový med má jedinečnú chuť a nezameniteľne silnú arómu, ktoré pripomína prírodu. Je považovaný za jeden z najzdravších medov.

Je to predovšetkým pre obsah dobre vstrebateľného horčíka a rutinu. Rutin je ľudským organizmom výborne vstrebávaný a osvedčil sa pri liečbach krčových žíl, cievnych chorôb, ochorení pečene, žlčníku a ľadvín. Pohánkvý med sa odporúča i pri diétach, pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti.

VČELÍ MED

Včelí med zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje srdce, obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí. Posilňuje nervovú sústavu, dobrý spánok, veselosť a dobrú pamäť. Peľové zrná v kvetových medoch sú zdrojom vitamínov.

Včelí med je viskózna, sladká a lepkavá kvapalina, ktorú vytvárajú včely, prípadne iné druhy hmyzu zberom a zahusťovaním sladkých štiav - predovšetkým nektáru kvetov. Pre včelstvo je včelí med zásobou energeticky bohatej potravy. Behom roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.

Včelí med má zvláštnu chuť, pre ktorú mu niektorí ľudia dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie. Kvapalný med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Nemôžu sa na ňom uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky.

Prírodný neupravený včelí med má obsah vody asi 14 % – 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus. Pri dlhodobom skladovaní pri izbovej (alebo vyššej) teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu v nádobe vytvoriť tenká redšia vrstvička, v ktorej sa rozmnožujú osmofilné druhy kvasiniek (kvasia koncentrované roztoky cukrov - nad 50 %), ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté.

Takéto kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu. Rozborom peľov a výtrusov (rastlín) v neupravenom mede (melisopalynológia) sa dajú určiť kvety, z ktorých bol zozbieraný. Pretože včely prenášajú elektrostatický náboj a môžu priťahovať iné častice, môžu sa niektoré techniky melisopalynológie použiť v oblasti environmentálnych štúdií rádioaktívnych častíc, prachu, alebo časticového znečistenia.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.