V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Púpavový "med", áno či nie?

Ľudia sa ma často pýtajú, či máme v ponuke aj púpavový med. Takýto med neponúkame, pretože púpavový med ani neexistuje a preto ho označujem v článku ako "med". Jednoducho nieje toľko kvetov z púpavy, aby sme jednoznačne mohli povedať, že ide o púpavový med. Toľko na veľmi stručné vysvetlenie.

Aj keď preferujem med, ktorý spracúvajú moje včielky, púpavový "med" je jednou z mojich spomienok na detstvo, preto som ho zaradil medzi moje články.

Púpavový "med" je redšia, sladká a lepkavá tekutina. Je redší ako pravý včelí med. Púpavový "med" nemá také zdravotné účinky ako pravý včelí med vzhľadom k tomu, že neprešiel tráviacim traktom včely.

RECEPT NA PÚPAVOVÝ MED

Aké suroviny potrebujete?

800ks kvetov z púpavy

4ks citrónov

3kg kryštálového cukru

3l vody

Na jednu dávku potrebujeme 800 ks púpavových kvetov, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať, ideálne po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je ďaleko od cesty. Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie. Kvietky treba odtrhnúť od stoniek, citróny dôkladne umyť a nakráť na plátky. Kvety púpav a citróny zalejte troma litrami vody a nechajte zovrieť. Po odstavení zo sporáku zmes nechajte odstáť 24 hodín. Odstátu masu preceďte cez gázu. Pridajte cukor, premiešajte a dajte variť. Med treba variť 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel. Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme. Takto pripravený med má výbornú chuť, no ako som písal vyššie, ak máte záujem o med, ktorý má všetky zdravotné benefity, tak radšej si dajte lyžičku kvalitného včelieho medu.

Je na každom z nás, či sa rozhodne pre prípravu púpavového medu alebo si radšej kúpi med od miestneho včelára.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz