V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Agátový med a jeho vlastnosti

agatovy_vacsi

Agátový med je svetlo slamovej až zlatožltej farby. Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly.

Tekutý vám často vydrží aj dva roky, vždy záleží, či v období kvitnutia agátu nekvitlo súčasne aj niečo iné, čo spôsobí skoršiu kryštalizáciu.

vcielka3

Agátový med má lahodnú a jemnú chuť. Pravý med vždy trochu škriabe v krku, avšak agátový najmenej. Niekedy sa stretneme s výrazom "najsladší med", a naozaj tak aj pôsobí, preto v porovnaní s inými medmi sa agátového dávkuje menej.

Napríklad do čaju by sa dali 2 lyžičky kvetového medu alebo 1 lyžička agátového a sladkosť čaju by bola rovnaká. Obsahuje z kvetových medov najmenej peľových zŕn, čím je aj najčírejším z medov.

Agátový med má harmonickú chuť, vôňu agátového kvetu, je sladký a jemný. Má dobré dezinfekčné účinky. Pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak. Jeho konzumácia sa odporúča pri kašli, ale aj pri zažívacích ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. Vzhľadom k neprevládajúcej príchuti je obľúbeným sladidlom do nápojov a zákuskov. Agátový med sa používa pri gastrointestinálnych poruchách (problémy s trávením), chorobách obličiek a močových ciest.

Gastrointestinálne poruchy ako kŕče, poruchy trávenia a zápal žalúdka a čriev, nadmerná sekrécia žalúdočnej šťavy  a pod. sa liečia práve za použitia agátového medu. Navyše je agátový med nápomocný pri liečbe žalúdočných vredov a dvanástoríkových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Med agátový je tiež považovaný za doplnok k ochoreniam obličiek a močových ciest  a to vďaka nízkemu obsahu stopových prvkov a aminokyselín.

Vzhľadom k tomu, produkt je veľmi bohatý na jednoduché cukry, ľahko a rýchlo sa vstrebáva do tela, je v prvom rade cennou živinou pre regeneráciu stavov fyzickej a psychickej únavy. Vzhľadom k jemnej vôni a konzistencii je populárnym sladidlom pre mnoho potravín, nápojov, najmä pre dezerty.

vcielka5

Odporúča sa tiež pri prechladnutí a pri sprievodnom zápale horných dýchacích ciest. Podľa niektorých autorov agát vykazuje pozoruhodnú antibiotickú aktivitu proti grampozitívnym baktériám, vrátane stafylokokov, streptokokov, a preto je deštruktívný voči mikroorganizmom, ktoré spôsobujú tieto choroby. Tiež pri kašli sa odporúča používať veľké množstvo agátového medu v pomere 50 g medu na 250 ml tekutiny.

Agátový med má silnú nasávaciu schopnosť vlhkosti z okolia, preto tento med by nemal ostávať neuzavretý pre jeho hustotu a trvanlivosť. Agátový med ako kvet agátu, obsahuje flavonoidy, esenciálny olej , ktorý obsahuje okrem iného linalool.

Obľúbený je predovšetkým u detí, čo je dôvod, prečo sa odporúča namiesto cukru na sladenie potravín a to nie iba pre staršie deti ale aj dojčatá. Keďže je agátový med bohatý na fruktózu, čo je ovocný cukor, preto jeho užitočným pre pacientov s miernou formou diabetu. Týmto osobám sa odporúča odstrániť z jedálnička repný cukor alebo sacharózu a nahradiť ju medom.

Ponúkame Vám agátový med priamo od včelára, bez akýchkoľvek prísad, konzervantov, farbív a pod., predávame iba čisto prírodný včelí med bez akejkoľvek úpravy, to znamená že, od nás dostanete med priamo z úľa. Med pochádza z mikroregiónu Požitavie – Širočina. Kúpiť si ho môžete našom E-SHOPE.

Ak sa chcete dozvedieť viac nielen o agátovom mede, prečítajte si článok: VČELÍ MED.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz