V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Himalájske včely a Červený halucinogénny med

540g_med

V útrobách Himalájskych lesov žije najväčšia včela na svete (má niečo viac ako 3 cm), ktorá produkuje halucinogénny med (pre porovnanie včela medonosná má asi 1,5 cm).

Miestni obyvatelia Nepálu a Číny ochotne riskujú svoje životy, aby získali červený med a predali ho bohatým ľuďom v Ázii a taktiež zvedavým turistom, ktorí navštevujú túto oblasť. Cena takéhoto medu je 4 až 5 krát vyššia ako cena obyčajného medu. Tieto včely stavajú v skalných previsoch a útesoch gigantické hniezda, a to vo výške až 2500 metrov nad morom. Takéto hniezdo môže obsahovať až 60 kg medu. Miestni obyvatelia, pre ktorých je zber medu často jediným zdrojom obživy, obvykle zberajú med 2x ročne, na jar a na jeseň.

Čo je na tomto „šialenom“ mede také zvláštne a prečo je taký žiadaný?

„Šialený“ med, ktorý je známejší ako červený med je produktom včely himalájskej (Apis laboriosa). Táto je jediným opeľovačom v oblasti, ktorý má prístup k halucinogénnym kvetom Rododendrónu. Nektár týchto kvetov obsahuje jedovaté toxíny a silne halucinogénne látky, ktoré používajú miestni obyvatelia aj ako „rekreačnú drogu“ ale hlavne na medicínske účely. Tento med je účinný pri liečbe diabetes a je aj silné afrodiziakum, ktoré významne zvyšuje sexuálnu výkonnosť, avšak len za predpokladu, že sa užíva v malých množstvách. Med pôsobí opojne a relaxačne, avšak väčšie množstvo červeného medu spôsobuje tzv. „medové opojenie“. Môže spôsobiť závrate, zvracanie, srdečnú nevoľnosť, ba môže byť aj fatálne.

Podľa legendy v roku 67 pred naším letopočtom armáda kráľa Mithridatésa IV Pontského použila tento med ako akýsi druh chemickej vojny proti Rímskej armáde. Keď rímski vojaci zjedli väčšie množstvo medu, ich organizmus bol intoxikovaný a Mithridatésova armáda ich poľahky porazila.

 

Zdroj: http://www.trueactivist.com/psychedelic-honey-exists-but-only-this-bee-produces-it/
Voľný preklad: Medáreň

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz