V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Supermarkety v Austrálii sú obvinené z predaja falošného medu

Najväčší predajca medu v Austrálii spoločnosť Capilano a najväčšie siete supermarketov boli obvinené z predaja falošného medu.

Podľa správy vypracovanej medzinárodným laboratóriom špecializujúcim sa na falšovanie medu, takmer polovica vzoriek medu zo supermarketov bolo falošných. Falošné boli nielen austrálske medy ale aj medy zo zahraničia.

Väčšina testovaných medov značky Capilano, kde na obale bolo uvedené, že ide o 100% včelí med bolo falošných. Išlo o medy zmiešané („Med z Austrálie a mimo Austrálie“). Ide o obdobu medov v podmienkach Európy „Med z EÚ a mimo EÚ“.

Spoločnosť Capilano odmieta akékoľvek pochybenie a kritizuje spôsob testovania medov, ktorá sa volá Nukleána magnetická rezolúcia („NMR“) („Nuclear Magnetic Resolution“), ktorá je odlišná od oficiálnych austrálskych testov.

Spoločnosť ALDI z bezpečnostných dôvodov stiahla predmetné medy z predaja.

Podľa Trevora Weatherheada, výkonného riaditeľa austrálskej rady pre včelársky priemysel je správa o falšovaní medov nejasná. Na jednej strane uvádzajú, že medy sú falošné, na strane druhej neuvádzajú to, čo je v nich falošné.

Na druhej strane podľa Phila McCabeho, prezidenta Medzinárodnej asociácie včelárov (APIMONDIA), sú zrealizované testy medov v poriadku a sú presné. Myslí si, že spotrebitelia v Austrálii nedostávajú to, za čo si zaplatili. Podľa neho v prípade testovaných vzoriek vôbec nejde o pravý včelí med. Do týchto „medov“ bol pridávaný sirup, ktorý na prvý pohľad vyzeral ako pravý včelí med.

Pre objektivitu ale treba na záver dodať, že aj v Austrálii majú kvalitné medy, okrem iného aj manukový med, o ktorom sa viac dozviete v článku Austrálsky manukový med a jeho liečivé účinky.

 Odporúčam kupovať med od miestneho včelára a nie v supermarkete.

ČLÁNOK POSTUPNE DOPĹŇAME A AKTUALIZUJEME

Autor článku: Milan Kozický

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.

Zdroj:

https://www.news.com.au/lifestyle/food/a-report-has-accused-capilano-and-supermarket-giants-of-selling-fake-honey/news-story/c696334cc809427d059aa52bb1357d23