V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Je med skutočne paleo potravina?

lesny_280x280

Na začiatok by bolo dobré zadefinovať si pojem „Paleo“. Paleo je skrátená verzia slova "paleolit", čo je obdobie rokov asi 90 000 - 100 000 rokov pred našim letopočtom do 10 000 pred nl..

Je to v podstate začiatok toho, čo nazývame doba kamenná, počas ktorej žil Homo sapiensidaltu, najznámejší neandertál. 

Asi 1,5 milióna rokov pred ním žil Homo erectus a Homo habilis. Paleo dieta – životný štýl bola síce zrejme založená počas obdobia Homo sapiensidaltu, ale je tu dôvod domnievať sa, že aj Homo erectus a Homo habilis jedli, čo sa dnes označuje ako Paleo.

Poľnohospodárstvo ešte neexistovalo a ľudia jedli to, čo bolo regionálne, sezónne a chutné. Neexistovalo žiadne kultivované ovocie ani zelenina, ako ich poznáme dnes, a v tej dobe ešte neexistovali žiadne "zrná", len divé trávy. V skutočnosti bolo všetko divoké vrátane stromov, krov, viniča, koreňov a hľúz, orechov a semien a samozrejme zvierat.

Paleolitický človek ešte nedomestikoval zvieratá a nedojil ani divoké horské kozy, teda nemal mlieko na pitie. Všetko bolo jedené surové, pretože oheň bol objavený až niekde okolo roku 6000 pred nl. Vtedajšie kmene lovili zvieratá a zberali všetkého ostatné, čo bolo jedlé.

Medzi jedlom, ktoré zhromaždili, bol aj med. Med je divoká strava produkovaná včelami a včely sú medzi nami asi tak dlho ako samotné rastliny, a to asi 100 miliónov rokov. Dôkazom sú najstaršie objavené fosílie včiel zabalených do jantáru. Človek v tej dobe nezberal včelí peľ a ani propolisTeda minimálne o  tom chýbajú relevantné dôkazy.

Med ako paleo potravina

Možno pre vyššie uvedené považovať med za PALEO. Samozrejme! Už človek v dobe kamennej („Paleo človek“) zistil, kedy je optimálne vybrať včelie plásty s medom. Teda prišiel na to, kedy je vo včelom pláste najviac medu. Prišiel aj na to, kedy je v úle najmenej včiel, a teda, kedy je med najbezpečnejšie z úľa zobrať. Samozrejme, išlo o divoké včely, a preto neexistovali včelie úle tak ako dnes, išlo skôr o divoké  stavby. Včely v tom čase ešte neboli domestifikované.

Paleo med počas celého roka

Paleo človek mal obmedzen zdroje, nemal kefy na ometanie včiel, nemal dymáky na vydymovanie včiel a nevkladal do „úľov“ rámiky, aby ich včely naplnili medom. Napriek tomu, paleo človek nebol hlúpy a poradil si. Odmenou mu bol sladký medík, plný energie. Med v tej dobe bol počas celého roka, či už to bolo z ďateliny, divokej šalvie, púpavy, levanduľe, rašeliny alebo z čajovníku. Je teda med Paleo? Je to pravdepodobne jedna z najstarších "Paleo" potravín, ktoré existovali.

Autor článku: Milan Kozický

Pri akejkoľvek reprodukcií tohto textu prosím použite link tohto článku alebo požiadajte autora článku o súhlas s reprodukciou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz