V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Plástikový med (Plástový med)

plast_280

Plástový alebo plástočkový med sa skladá z panenského včelieho vosku z divokej stavby včiel, medu, zrniek peľu (ktorý sa inak často z medu odstraňuje filtráciou) a propolisu.

Plástový med je zaviečkovaný med vo svojom pôvodnom pláste, kam ho včely uložili a ktorý včely samé vystavali ako "panenské dielo". Pôvodne plástový med predávali včelári z vresovísk, lebo tento vresoviskový med nevyteká z narezaných buniek.

Žuvanie plástového medu odstraňuje z úst streptokokovou infekciu, takže znižuje riziko zubného kazu. Zabraňuje tiež vzniku vredov v žalúdku, dvanástorníku i v črevách.

Podľa tradičnej medicíny žuvanie v priebehu alergénnej sezóny obmedzuje podráždenie - kýchanie, slzenie očí a upchatý nos. Pokiaľ začnete včas, podráždenie sa vôbec neobjaví. Plastový med sa odporuča žuvať čím dlhšie, najmenej 30 minút, kvôli lepším účinkom.

ZMIERNENIE ALERGIE NA PEĽ

Plástikový med nevyhľadávajú len labužníci, v poslednom čase sa oň zaujímajú aj alergici na peľ, ktorý chcú jedením medu s plástom zmierniť svoju alergiu. V každom nefiltrovanom kvetovom mede sa nachádza aj peľ. V apiterapii sa odporúča v jeseni a zime denne zjesť jednu lyžicu medu - podľa druhu alergie buď jarný, alebo letný kvetový med a podľa možnosti z regiónu alergika.

Od decembra/januára dodatočne k tomu jednu čajovú lyžičku plástikového medu a pokiaľ možno, plást čo najdlhšie žuť ako žuvačku. Vosk sa potom môže kľudne zjesť alebo ho jednoducho vypľujte. V čase kvitnutia kvetov, na ktoré je alergik citlivý, je často priebeh alergie miernejší. V niektorých prípadoch sa alergia nemusí vôbec prejaviť.

Doteraz nebola zverejnená žiadna seriózna vedecká štúdia, ktorá by potvrdila starú ľudovú vedomosť o liečivých účinkoch medu. Ani účinok peľu v mede proti alergii na peľ tiež doteraz nebol potvrdený nejakou serióznou vedeckou štúdiou. V súčastnosti prebieha na Univezitnej klinike Gießen (Nemecko) jedna štúdia, ktorá vyhodnocuje skúsenosti alergikov na peľ s medovou terapiou.

Pritom lekári najprv skúmajú, na ktorý peľ pacient reaguje a potom presne tie zložky mu podávajú injekčne, tabletkami, alebo kvapkami. Tým si má imunitný systém zvyknúť na alergény. Touto štúdiou chcú zistiť, či rovnaký účinok má aj terapia medom.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenkého včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.