V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Najstaršia fosília včely na svete

fosilia1_220

Myanmarsko. Vedci oregonskej univerzity objavili najstaršiu fosíliu primitívnej včely na svete. Unikátny na tomto náleze je nielen vek fosílie, ale aj to, že na včele sa stále nachádza včelí peľ.

Táto primitívna včela bola nájdená v jantáre a má zhruba 100 miliónov rokov (obdobie strednej kriedy). Keďže išlo o doposiaľ neznámy druh včely, dostala názov Discoscapa apicula. Táto primitívna včela má niektoré podobné znaky ako moderná včela, a to napríklad ochlpenie, či krídlové žily. Fosílie ako je táto nám môžu pomôcť pri výskume toho, akým spôsobom sa zmenila včela za milióny rokov.

Podobné nálezy primitívnych včiel sú veľmi vzácne, no pochádzajú z mladších geologických období. Prvé včely, ktoré sa živili peľom sa objavili asi pred 130 miliónmi rokov. Kvitnúce rastliny zrejme vznikli o niečo skôr. Od tejto doby je evolučná cesta kvitnúcich rastlín a včiel navzájom tesne prepojená.

Zdroj:https://phys.org/news/2020-02-fossilized-insect-million-years-oldest.html?fbclid=IwAR11q9o5miaMsdtjnCwjQ9IMk8mEETu0eTAu5BkXDa5JOc0e2DMhcXnqOC4