V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Dobrodružná výprava za datľovým medom z KATARU

katar_280

Keďže je zima, okrem prípravných včelárskych prác som sa rozhodol navštíviť zopár kolegov včelárov v zahraničí. Tentokrát som sa vybral za včelármi do Kataru, Thajska a Laosu.

Do Dohy, hlavného mesta Kataru prilietam neskoro večer s Qatar Airlines. Doha sa nachádza na pobreží Perského zálivu a žije tam takmer jeden a pol milióna ľudí. Noc trávim v hoteli a na včeliu farmu vyrážam na ďalší deň skoro ráno. 

Využil som Uber taxi, natrafil som na milého pána Muhammada, pochádzajúceho z Pakistanu, ktorý žije v Dohe už vyše 30 rokov.

Nasledujeme GPS súradnice, ktoré som dostal cez whatsapp priamo zo včelej farmy. Čoskoro však zisťujeme, že sú trochu nepresné. Ocitli sme sa v strede púšte a po farme ani stopy. Nakoniec po asi polhodine hľadania sme sa vďaka Muhammadovi a jeho znalosti miestneho jazyka na farmu šťastne dostali. Včelia farma sa nachádza v púšti asi 11 kilometrov od mestečka Al Khor, necelé dve hodiny od Dohy. Je to jedna z najstarších rodinných fariem v Katare, bola založená v roku 1950. Privítala ma celá delegácia vrátane pána Fatgallu. Veľmi milo ma to prekvapilo, vôbec som to neočakával.

Nie je to len včelia farma, ale majú aj obrovské stádo oviec, ktoré lemovali jedinú prístupovú cestu smerujúcu k farme. Chovajú tiež stovky kačíc a sliepok, ktoré majú voľný výbeh. Pestujú jablone odrody Kanar, je to také malé zelené kyslé jabĺčko. Tieto stromy samozrejme opeľujú včielky. Keďže včely prirodzene v púšti nežijú, tu chované včely pochádzajú z Egypta. Farma produkuje takzvaný „Sidr honey“ (lat. Ziziphus Jujuba, v arabskom svete sa používa výraz Elb), čiže je to med z datľových stromov. Med z Kataru je jeden z najvzácnejších a najluxusnejších na svete a je doslova pôžitkom pre medových gurmánov. O tomto tekutom zlate sa píše už v Koráne a odporúča sa ho použiť takmer pri každom zdravotnom probléme. Keďže sa farma nachádza v strede púšte, nie je tu veľa rastlín, ktoré by mali tak prepotrebný nektár pre včielky. Produkcia medu z jedného úľa je maximálne 6-7 kilogramov medu ročne, čiže stáčanie medu sa koná len raz do roka. Včielky nedokrmujú cukrom.

Ako datľový med chutí? A ako vyzerá?

Je to veľmi hustý med s bohatou a sladkou chuťou, zlatistej farby, ktorá sa neskôr mení na červenú farbu. Je viacero druhov tohto medu. Môžu sa líšiť chuťou aj farbou, no jedno majú spoločné - obrovskú dávku rôznych antioxidantov a minerálnych látok. Kilo tohto medu stojí na trhu v Dohe asi 60€. Mal som tú česť a na záver mojej návštevy som dostal datľový med ako darček.
Okrem medu a jabĺk majú veľké plantáže na uhorky, tekvice a paradajky. Farme sa mimoriadne darí. Je to paradoxne vďaka sankciám / blokáde, ktoré na Katar uvalili okolité arabské krajiny. Na farme som strávil viac ako 5 hodín, bola to veľmi inšpiratívna návšteva po každej stránke. S takými milými a ochotnými ľudmi sa mi lúčilo veľmi ťažko, ale treba ísť ďalej...

A čo bude ďalej?

Podvečer sa vraciam späť do Dohy. V Dohe som ešte navštívil kolegu včelára z Jemenu od ktorého mám taktiež úžasný ďatlový med. Jemen je najznámejším producentom ďatlového medu na svete. Následne beriem batožinu z hotela a smerujem na letisko.

Hor sa za ďalším dobrodružstvom na včeliu farmu v Thajsku. Táto sa nachádza asi hodinu a pol od Bangkoku. O tom ale v ďalšom článku.

 Ak Vás zaujíma, ako sa včelári v Indonézii, prečítajte si článok: Včelárenie a permakultúra v Indonézii.

Fotky zo včelej farmy v Katare

 

Ak by vás zaujímalo viac informácii o farme v Katare, ktorú som navštívil, skuste si pozrieť ich facebookovú stránku https://www.facebook.com/pg/jerrysmeih/about/.