V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Medovicový med a jeho účinky

horsky_220

Medovicový med sa vytvára pri premnožení vošiek prevažne na listnatých a zmiešaných porastoch.

Medovicový med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín, ktoré na vzduchu menia farbu.

Tento med má často červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej. Chuť a aróma medovicového medu je značne odlišná, podľa pôvodu medovice.

V porovnaní s kvetovými medmi medovicový med obsahujú viac fruktózy a dextrínov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.

Optimálna spotreba medovicového medu je pár kíl ročne, nakoľko med obsahuje vysoký obsah minerálov z miazgy stromov. Často býva ťažšie stráviteľný v porovnaní s kvetovými medmi, ale je veľmi kvalitný a prospešný.

Medovicový med nie je určený na bežné používanie (do čaju alebo na pečenie), ale ako liek – lyžičku denne, prípadne natrieť na chlieb. Neodporúča sa pre malé deti a pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením – iba v malých množstvách.

Počasie je nevyhnutnou súčasťou kvalitnej (resp. akejkoľvek) znášky medovicového medu. Musí byť teplo a vlhko. Nesmie dlho pršať, pretože dážď by zmyl medovicu z lístia a ihličia stromov.

Medovicový med obsahuje len malé alebo žiadne množstvo peľu, čo ho robí vhodným pre alergikov a astmatikov. Používa sa pri poraneniach a ťažko sa hojacich ranách.

Rozdiel medzi medmi sa dá zistiť aj pomocou merania elektrickej vodivosti – konduktomerom. V rozpätí niekoľkých minút môžeme zistiť obsah minerálov a vitamínov v jednotlivých medoch. Na med môžeme dať nálepku „medovicový med“ ak má nameraná vzorka hodnotu nad 10 . 10-4 S. cm-1 (siemens krát centimeter na mínus prvú).

Odporúčame Vám vyskúšať náš medovicový med.

Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz