V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Aj včely majú svoj svetový deň

den_vciel_220

Organizácia spojených národov (OSN) vyhlásila 20. máj ako svetový deň včiel. Návrh z dielne Slovinska podporili všetky členské krajiny Európskej únie. Cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti hmyzu v ekosystéme a upozorniť na ich hromadné úhyny.

Včely a iné opeľovače sú pre potravinový systém kľúčové. Hmyz je kľúčovým prvkom mnohých ekosystémov a slúži aj ako indikátor ich životaschopnosti. Včely zaisťujú potravinovú bezpečnosť a ekonomická hodnota opeľovania sa odhaduje na 577 miliárd eur.

Za posledných 30 rokov vymizlo len v Európe až tri štvrtiny opeľovačov. Presná príčina nie je úplne jasná. Veľa vedeckých dôkazov ale poukazuje na zvýšenú spotrebu pesticídov zo skupiny tzv. neonikotínoidov.

Tieto bežne používané pesticídy ovplyvňujú nervový systém hmyzu, ich váhu a reprodukčný systém. Používajú sa na ošetrenie semien pred zasadením. Rastliny ale absorbujú menej ako 20 percent týchto chemikálii. Zvyšok uniká do životného prostredia. O neonikotinoidoch sa viac dočítate v článku Včelárenie vs. veľký biznis alebo tiež v článku Včely zvítazili! A my spolu s nimi! EÚ zakázala niektoré pesticídy!

Slovinská iniciatíva

Slovinsko zakázalo používanie neonikotínoidov už v roku 2011. Bolo tak prvou krajinou Európskej únie, ktorá proti týmto látkam prijala nejaké opatrenia. Európska únia v roku 2013 obmedzila použitie troch druhov neonikotínoidov (klotianidín, imidakloprid a tiametoxám) a do budúcna je v hre aj otázka ich úplného zákazu.

Včelárstvo je súčasťou slovinskej kultúry. Aj preto sa Slovinsko roky snažilo na pôde OSN získať podporu pre uznanie svetového dňa včiel. O návrhu hlasovalo 20. decembra 2018 valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Podporilo ho spolu 155 krajín vrátane EÚ, USA, Číny a Ruska. Prostredníctvom dňa venovaného včelám chce OSN „zvyšovať povedomie o dôležitosti včiel a iných opeľovačov, hovoriť o tom, čo ich ohrozuje ako i o ich prínose pre udržateľný rozvoj.“

Na záver treba povedať, že toto je iba začiatok dlhého procesu záchrany včiel a iných opeľovačov. Aby sme uspeli, zapojiť sa budú musieť vlády všetkých krajín, podnikateľská komunita aj občianska spoločnosť. Musíme urobiť viac, ako iba o probléme hovoriť – potrebné budú konkrétne opatrenia na zlepšenie starostlivosti o včely, propagáciu včelárstva a to všade vrátane rozvojových krajín.

Pri príležitosti Svetového dňa včiel sme v rokoch 2020 a 2021 poskytli rozhovor pre Dobré rádio:

ROZHOVOR KU DŇU VČIEL 20.5.2020

ROZHOVOR KU DŇU VČIEL 20.5.2021 

Zdroj: https://euractiv.sk/section/potravinarstvo/news/vcely-si-zasluzia-svoj-svetovy-den-zhodli-sa-svetovi-lidri/